Arbetsplatsträff på Nyckelviksskolan torsdag den 24 januari kl 16.00-18.00.

Onsdag 30 januari kl 14.00-16.00 – Föreläsning i Ansgarskyrkan med
konstnären Éva Mag


Obligatorisk, skolgemensam föreläsning i Ansgarskyrkan med konstnären Éva Mag – ”Hinder”. Éva kombinerar material som lera och textil i skulpturer och fotografier. Hennes arbeten är ofta grundade i ett intresse kring kroppslighet och materialitet, livets skörhet och på människans förhållande till samhällets sociala och politiska strukturer.

Men vad är en kropp? I Éva Mags arbete återkommer intresset för kontraster: det rena och det smutsiga, det hårda och det mjuka, det tunga och det lätta – allt det som utgör människokroppen, men som också värderas olika i samhället. Hon tog sin examen på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och har sedan dess medverkat på många utställningar, bland annat på Med framtiden bakom oss på Moderna museet under hösten 2018. Mer information och bilder: www.evamag.se .

Föreläsning i Ansgarskyrkan onsdag den 20 februari kl 14.00-16.00.

Mårten Medbo är en konstnär som växlar mellan praktisk konstnärlig verksamhet och teoretisk reflektion. Han rör sig i det konfliktfyllda mötet mellan teori och praktik och ser sitt arbete växa fram i spänningen mellan dessa båda enheter. Han tog sin examen på Keramik och glas på Konstfack 1992 och disputerade på HDK i Göteborg år 2016. Han rör sig fritt mellan bruksföremål och skulpturala objekt.

Han planerar att prata dels om min bakgrund om sin väg in i konsten/konsthantverket och dels om konstens ”väsen”. Om vad konst är, varför den finns och hur han tänker om sin egen utövning. Om vad Mårten själv vill och försöker uttrycka i förhållande till konstens alla möjligheter och uttryck.

Så några teman som då blir belysta är hantverket – som möjlighet och hinder; materialitet – som möjlighet och hinder (till exempel den materialbaserade konsten i förhållande till den konceptuella och påstått ”immateriella konsten”). Mårten kommer också presentera sina tankar om lerans särskilda språkliga möjligheter, vilket kopplar upp sig mot alla de språkligheter varje konstnärlig materialitet bär med sig.

I förhållande till Mårtens berättelse om sin väg in i konsten kommer ämnen som bakgrundens betydelse lyftas. Vad spelar det för roll varifrån man kommer och hur man betraktas av omvärlden och sig själv? Vilka uttryck räknas och varför?

Nyckelviksskolan Bazaren Hantverkspedagog

Nyckelviksskolan deltar på Bazaren som är en rekryteringsmässa med huvudsyftet att arbetssökande och arbetsgivare ska träffas, men den innehåller också utbildningsanordnare och en Starta Eget-avdelning. Medverkande är studerande på Hantverkspedgogutbildningen som slår ett extra slag för sin yrkesutbildning och hantverkspedagogyrket. De håller samtidigt i en workshop i montern där våra besökare kan sätta sig ner och göra linoleumtryck.

Bazaren är på Stockholm Waterfront på våning 4, Nils Ericsons plan 4
(intill Centralstations ingång övre plan) och öppettider är torsdag 21 februari kl 11.00–17.00 och fredag 22 februari kl 10.00–16.00.

 

Arbetsplatsträff på Nyckelviksskolan onsdag den 27 februari kl 16.00-18.00.

Det är studiedag för personalen på torsdag den 7 mars kl 9.00-16.00 på Tumba Pappersbruk.

Torsdag 7 mars kl 14.00-16.00 i Ansgarskyrkan
Annika Nieminen Bromberg Scenografi – motstånd och flow

Annika är scenograf och kostymdesigner. Hon har gjort kostym och scenografi till mängder med uppsättningar på teatrar som Dramaten, Stockholm Stadsteater, Västmanlands teater, Uppsala Stadsteater, Cullbergbaletten, Unga Klara, Riksteatern, Göteborg Stadsteater och Örebro Länsteater. Annika föreläser hur arbetet inom teater och scen går till såväl bakom kulisserna som då ridån går upp.

 

Öppen dörr på Nyckelviksskolan fredag den 22 mars kl 10.00-12.00 och kl 13.00-15.00.

En helt vanlig vardag ställer Nyckelviksskolan upp dörrarna för dig som är nyfiken på våra utbildningar. Kom in och se hur vi arbetar i verkstäderna och ateljéerna och träffa studerande och lärare. Vi bjuder dessutom på kaffe och kaka och du kan få svar på dina frågor hos oss från skolans kansli.

Arbetsplatsträff på Nyckelviksskolan onsdag den 27 mars kl 16.00-18.00.

Färg, form och hantverk ställer ut på Blås & Knåda, Hornsgatan 26, Stockholm

Den tjugoförsta upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival äger rum den 6–7 april. Och för första gången arrangeras festivalen huvudsakligen på Konstfack, i ett gränsöverskridande samarbete mellan Konstfack och Kulturhuset Stadsteatern! Årets tema blir ”Möten”.

Det är studiedag för personalen onsdag den 3 april kl 9.00-16.00.

Det är självstudier för våra studerande måndag den 15 april till torsdag den 18 april.

Lovdagar från Långfredag 19 april till Annandag Påsk 22 april.

Är du intresserad att söka någon av våra utbildningar, men känner dig lite osäker, inte minst på det här med arbetsprover? Just för dig har vi utvecklat en två dagars introduktionskurs måndag och tisdag 15-16 april 2019 på Nyckelviksskolan.

Vi erbjuder två olika varianter:
• Introduktionskurs till ettåriga utbildningar
• Introduktionskurs till Hantverkspedagogutbildningen

Under kursen får du pröva och öva grundläggande skiss- och formövningar med några av våra lärare. Målet är att du efter kursen kan skapa mer genomtänkta arbetsprover för att söka till Nyckelviksskolan eller någon annan motsvarande utbildning. Du får också mer information om skolan och dess utbildningar.

Mer om introduktionskursen

Självstudier måndag och tisdag 29-30 april.

Det är lovdag på onsdag den 1 maj.

Måndag 6 maj kl 14.00-16.00 i Ansgarskyrkan
Lisa Berkert Wallard /Cray Collective

Lisa Berkert Wallard är produkt- och setdesigner inom t ex  film- och TV-produktion. Hon är utbildad på Beckmans (Form examensår 2013) och går nu på Konstfacks masterprogram i Konst. Lisa är en av ett tiotal medlemmar i Cray Collective, som är ett design-och konstkollektiv i Stockholm. Gruppen startade 2013 där grundidén var att skapa ”en frizon för kreativt arbete i ett bistert kulturklimat med ett stort dystopiskt hål gapande framför sig”. De älskar vardagslivet och den fantasi som finns bakom det, hellre än från regler och normer. Medlemmarnas arbete tar avstamp ur ett lekfullt estetiskt perspektiv och finner därefter sin väg till funktion snarare än vice versa.

Lisa Berkert Wallard kommer att berätta om sitt eget om kollektivets arbete. Föreläsningen kommer att sätta fokus på hur det går att skapa tillfälliga rum och miljöer både inomhus och utomhus och kan även vara en inspirationskälla inför arbetet med Nyckelviksskolans vårutställning!

Arbetsplatsträff på Nyckelviksskolan tisdag den 7 maj kl 16.00-18.00.

Det är vårutställning på Nyckelviksskolan fredag 17 maj till söndag 19 maj kl 11.00-16.00.

Sista dag för ansökning och arbetsprover till Nyckelviksskolans utbildningar måndag den 20 maj kl 23.59.

Arbetsplatsträff på Nyckelviksskolan fredag den 24 maj kl 9.00-11.00.

Heldagsworkshop ”Livet efter Nyckelviksskolan” onsdag den 23 maj kl 10.30-16.00.

Lärarforum på Nyckelviksskolan fredag den 24 maj kl 11.00-16.00.

Det är skolavslutning på fonsdag den 29 maj kl 10.00.

Självstudier fredag 31 maj 2019.

Antagningen till Nyckelviksskolans utbildningar sker måndag 3 juni till fredag 7 juni. Torsdag den 6 juni är det Sveriges nationaldag och helgdag.