Linjen Bild och grafisk form är starten för dig som vill jobba med visuell kommunikation och bli t ex art director, illustratör eller grafisk formgivare. Utbildningen lägger grunden för ett kreativt arbete med bild, text och idé som de viktigaste beståndsdelarna. Du kommer att experimentera, skissa, diskutera och utveckla din kreativa förmåga.

Läsåret börjar med introduktion i illustration, grafisk form och typografi. Tyngdpunkten ligger på veckolånga självständiga uppgifter med gemensamma genomgångar. Det visuella arbetet görs mycket för hand – tänk teckning, måleri, collage – och avslutas gärna digitalt. Fokus ligger på den konstnärliga och kreativa processen, inte på teknisk färdighet. Du får grundkurser i digitala bild-, layout- och illustrationsprogram.

Under utbildningen gör du studiebesök på gallerier och på byråer och ateljéer. Inspirerande och specialiserade gästlärare, som just nu jobbar med det som du siktar på, kommer också till skolan och ger dig uppgifter. Året avslutas med flera större projekt där årets olika moment vävs ihop. Nu kommer du att se hur mycket du har utvecklats.

Nyckelviksskolan Bild och grafisk form

 

Nyckelviksskolan Bild och grafisk form

 

• Illustration 10,4 veckor
• Teckning och måleri 6 veckor
• Grafisk formgivning med layout 10,6 veckor
• Digital bildbehandling och fotografi 3 veckor
• Materialfördjupning 3 veckor
• Avslutningsarbete 4,4 veckor

Under utbildningens gång får du gå på studiebesök på museer, gallerier och på byråer och ateljéer.

Skolgemensamma kurser:

• Individen och gruppen 1,4 veckor
• Konst och design 0,8 veckor
• Introduktion till skolans digitala plattform 0,4 veckor

Nyckelviksskolan Mikael Jacobsson

Alexandra Falagara – Grafisk formgivare och illustratör / Huvudlärare i bild och grafisk form
Mikael Jacobsson – Grafisk formgivare – Huvudlärare i bild och grafisk form

Under året anlitas gästlärare för olika kortare kurser.

Ditt glöggkoncept

Hitta på ett NYTT glöggsnacks som passar till.

Detta är info som måste finnas på förpackningen:

* Namn på glöggen

* Att det framgår att det är glögg

* Smakangivelse (vad den är kryddad med)

* Alkoholhalt %vol eller om det är alkoholfritt

* Mängd: volym i ml eller vikt i g (gissa, ni behöver inte väga/mäta)

* bifogad ikon om att inte dricka alkohol vid graviditet (behövs inte om det är alkoholfritt)

* bifogad EAN-kod

Lärare: Mikael Jacobsson

Intervju med Sofia Johansson som studerade på Bild och grafisk form 2015-16

Berätta om din bakgrund och hur du hamnade på Nyckelviksskolan.

Att jag hamnade på Nyckelviken var ren tur, jag hade alltid tecknat och gick bild-special på gymnasiet men därifrån hade jag ingen aning om vart man skulle söka sig (detta var i princip innan internet). Jag växte upp i skogen utanför Mariestad, alla i min närhet jobbade som hantverkare eller på kommunen och hade inga råd om studier. Det var via en bekant med konstintresserad släkting från Stockholm som jag fick reda på att Nyckelviksskolan fanns. Efter att hon och en nära vän till mig båda gått sökte jag också och kom in på Färg, form och hantverk och gick där läsåret 2010-11.

Vad gör du idag? Berätta om vad du har gjort efter Nyckelviksskolan.

Idag frilansar jag som illustratör och grafisk formgivare, berättandet är mitt främsta fokus oavsett vilket medium jag använder (film, animation, illustration och podcast). Efter mitt första år på Nyckelviksskolan visste jag fortfarande inte vilken väg jag skulle ta, jag jobbade extra och tecknade varje kväll det jag sett under dagen. Från det blev steget inte långt till att teckna serier. Med ett års serier i min portfolio sökte jag återigen Nyckelviksskolan, men då Bild och grafisk form.

Vad har utbildningen på Nyckelviksskolan betytt för dig? Vad har du tagit med dig från utbildningen där?

Första året på Nyckelviksskolan var första gången i mitt liv som jag lärde känna likasinnade, det var otroligt häftigt. Mina närmsta vänner idag är alla från min tid på skolan. Utöver all gemenskap, all kunskap om tekniker/material är det allra viktigaste skolan gett mig vetskapen om att jag har en plats och att mina egenskaper har ett värde.

Har du något speciellt minne från Nyckelviksskolan?

Det som präglar alla minnen från skolan är miljön, utsikten från festerna på taket, att komma till skolan oavsett årstid och kliva in i något slags Edens Lustgård där alla bara vill en väl och hade en genuin omtanke kring ens utveckling och välmående. Att befinna sig på en sån plats ett helt år är zen.

Hur kan Nyckelviksskolan bli ännu bättre?

Jag tycker att skolan är ganska maxad som den är, men att erbjuda studentboende skulle helt klart underlätta. Och även fixa så att CSN fås över jul.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad kommer du att göra om, säg, 5 år?

Om fem år kommer jag vara en etablerad kreatör som jobbar med samhällsförändring genom att skildra skevheter med humor, kreativitet och närvaro.
Eller så lever jag min dröm om att jobba som konstnär på heltid i gigantisk ateljé på Mariaberget men kanske mer troligt på landet där jag får rum för att måla porträtt och experimentera med ljus och färg.

Gå till Sofias hemsida – souf.se

——————————————

Kommunikationsansvarig Magnus Svensson intervjuade Brita Lindvall Leitmann som vid tillfället i början av april 2016 var gästlärare på Bild och grafisk form i en kurs som handlade om presentation. Brita gick själv på Nyckelviksskolan åren 2002-04, först på Allmän linje (numera Färg, form och hantverk) och sedan på Bild och grafisk form. Sedan kom Brita in på och studerade vidare på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam.

Bastion Agency Studio Lab startades 2012 av Alexandra Falagara (som är huvudlärare på Bild och grafisk form) tillsammans med Brita. Bastion arbetar löpande med art direction, visuell kommunikation, handledning, seminarier, utställningar, workshops och föreläsningar. De forskar i hur identitet, normer och gränser formas och reproduceras genom visuell kultur – och undersöker metoder för hur en kan omsätta normkritisk teori i designpraktik. Bastion Lab arbetar med att utveckla, kartlägga och sammanställa feministiska och normkritiska strategier och arbetsmetoder inom visuell kommunikation.