Den här linjen ger dig en bra ingång till ditt framtida yrke genom utbildning i metallformgivning, smyckekonst och produktformgivning. Du behöver inte ha jobbat i metall tidigare, men det är viktigt att du är nyfiken på materialet och dess möjligheter att gestalta dina idéer.

Inom huvudämnet metallformgivning varvas delkurser där du arbetar brett med olika konstnärliga, tekniska och teoretiska uppgifter. Du kommer under året att jobba med silversmide, produktformgivning, smyckekonst, järnsmide, svetsning och mycket mer. Genom att arbeta med metallen når du en djup förståelse för den praktiska delen av formgivning.

När du arbetar praktiskt med teckning, måleri och skulptur förbättrar du din förmåga att se och bedöma andras arbete. Samtidigt utvecklar du din egen förmåga att själv skapa. Du lär dig även att presentera dina idéer genom att skissa och bygga modeller. Det är viktiga kunskaper oavsett vilken riktning ditt liv och dina studier tar efter ditt år på Nyckelviksskolan.

De självständiga projekt som du arbetar med under kursen får dig och dina egna idéer att växa. Av lärarna får du viktiga råd och konstruktiv kritik på de arbeten du gör både enskilt och i grupp. Lärdomar som du kommer att ha med dig hela yrkeslivet. Ta möjligheten att hitta just ditt sätt att uttrycka dig på.

• Introduktionskurs 2,2 veckor
• Smyckekonst 4,6 veckor
• Corpussmide 3 veckor
• Produktdesign 1,6 veckor
• Svetsning 2,2 veckor
• Järnsmide 1,4 veckor
• Skiss- och presentationsteknik 0,8 veckor
• Eget projekt 4,6 veckor
• Teckning och måleri 7,4 veckor
• Skulptur 7,4 veckor
• Avslutningsarbete 2,2 veckor

Under utbildningens gång ingår ett flertal studiebesök på gallerier och i verkstäder.

Skolgemensamma kurser:
• Individen och gruppen 1,4 veckor
• Konst och design 0,8 veckor
• Introduktion i datasalen 0,4 veckor

Du lär dig även översiktlig programhantering i Photoshop och Indesign.

Nyckelviksskolan Metallformgivning
Foto: Astrid Tolke

Sofia Wahl – Konstnär / Lärare i teckning och måleri
Arijana Kajfes – Konstnär / Lärare i skulptur
Filippa von Krusenstjerna – Konstnär / Lärare i skulptur
Lennart Wintermyr – Skulptör / Lärare i metallformgivning

Under året anlitas gästlärare för olika kortare kurser.

Nyckelviksskolan Metallformgivning

Utställning i Röda salen

Metallformgivning visade ett par veckor under februari 2016 för övriga skolan vad de hade gjort hittills i metall, skulptur samt teckning och måleri.

Nyckelviksskolan Metallformgivning Sahar Tavasolian

Ett litet snack med Sahar Tavasolian, student på Ädellab/Metallformgivning, Konstfack

Berätta om din bakgrund!
Vad gjorde du innan Nyckelviksskolan?

Egentligen är jag uppvuxen i Arvika, bland skog och älgar. Jag tror att grunden för min självständighet och kreativitet ligger i att jag som barn alltid hade nära till skogen och därav kunde jag utveckla mina fantasier på alla möjliga sätt, det fanns aldrig några rätt eller fel. Jag brukade ta vara på det som skogen hade att erbjuda och gjorde min egen koja och mina egna verktyg för att leken skulle bli så verklig som möjlig.

Vi flyttade upp till Stockholm när jag var 13 år och slussades direkt in i förorten, Husby. Här var det annorlunda. Här fick man växa upp snabbt och att bli tuff var inget val, utan ett måste. Här fanns det inga vuxna i skolan som trodde på en framtid för oss unga i Husby, utan vi blev bemötta av hopplösa blickar. Just den inställningen gjorde att jag blev mer envis för att komma vidare och det är en av de största orsakerna till att jag står här idag.

Innan Nyckelviksskolan studerade jag en hel del inom textil och klädkonstruktion, den raka motsatsen till metall. Jag gick en grundutbildning på sömnad och mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin och därefter olika textilkurser på Folkuniversitetet. Det var efter min tid på Konstskolan som jag kände att textil inte var just min grej. Jag ville jobba med ett material som gav motstånd och som krävde lite ansträngning för att forma. Då sökte jag in till Folkuniversitetet och deras utbildning inom silversmide och smyckesdesign.

Hur hamnade du på Nyckelvikskolan, vad fick dig att söka hit?

När jag studerade silversmide och smyckesdesign på Folkuniversitetet blev Nyckelviksskolan mer och mer aktuell. Eftersom jag alltid har känt att jag skapar smycken eller corpus mer konstnärligt än det designmässigt, så behövde jag komplettera min silversmides- och smyckesdesignutbildning med ett friare och konstnärligare tänk. Så jag sökte in till er utbildningen inom Metallformgivning och kom in.

Vad gör du idag? Berätta om vad du har gjort efter Nyckelviksskolan?

Under mitt år på Nyckelviksskolan sökte jag vidare till Konstfack och deras kandidatprogram Ädellab inom smycke- och corpuskonst. (Corpus är smide i exempelvis silver, koppar och mässing av större föremål som t ex skålar, kannor eller liknande kärlformer). Efter en svettig period av arbetsprover och en konstant nervositet så kom jag in.

Vad har utbildningen på Nyckelviksskolan betytt för dig? Vad har du tagit med dig från utbildningen där?

Det har varit en helt underbar resa! Nu när jag ser tillbaka på allt jag har gjort förstår jag hur mycket jag verkligen har utvecklats. Jag kom så långt i min process att jag kunde lägga ifrån mig mitt papper och penna och slänga mig blint i ett projekt, utan att veta hur det skulle börja och vart det skulle leda. En ny värld öppnade sig som jag har lärarna att tacka för.

När jag fick lära mig att smida i järn, blacksmithing, bara namnet säger allt. Den kursen måste ha varit en av de tuffaste, men roligaste på utbildningen. Det är en teknik som jag kommer att fortsätta använda på Konstfack.

Tills dess hoppas jag att jag har skaffat mig en kaffemaskin och en verkstad där jag kan spendera mina dagar med att göra det jag älskar mest inom smycken och corpus tillsammans med andra härliga konstnärer. Just den kombinationen vore optimal. Lägg en hund på det också, en brun prickig bracco italiano, så har jag allt.