– När vi tittade på fakturan som vi fick i augusti 2022 så var den dubbelt så hög som 2021 och då har vi ändå minskat vår förbrukning med drygt 30 procent. Då börjar man naturligtvis fundera lite om hur det kommer att bli en kall vintermånad, säger Cecilia Darle rektor på Nyckelviksskolan.

Med stigande elpriser och inflation påverkas landets konst- och designskolor. Kulturnyheterna i SVT har gjort ett reportage på Nyckelviksskolan.

Se hela TV-reportaget

Nyckelviksskolan Cecilia Darle Kulturnyheterna SVT

Sarah Fast Hurtigkarl Nyckelviksskolan Skt Loye Pris
Foto: Dennis Larsen

Det prestigefyllda Skt. Loye Pris delades ut i helgen av Köpenhamns Guldesmedelaug för första gången sedan 2019. Priset på 100 000 DKK tilldelades Sarah Fast Hurtigkarl, vår huvudlärare på Metallformgivning.

”Sarah Hurtigkarl får priset för sin förmåga att skapa konstnärliga verk som gör traditionellt hantverk relevant i vår tid. Hon förstår hur detaljer och kvalitet kan skapa verk som på fascinerande sätt kombinerar det naturliga och det konstgjorda. Traditioner utmanas, vårt förhållande till föremålen sätts under lupp och en helt ny värld av fantasi och dagdrömmar bildas.”

Läs artikel i Danske Kunsthåndværkere & Designere

Vi kommer att ha två studerande från Ukraina under kommande läsår. Nu försöker vi hjälpa dem att hitta varsitt rum att hyra i samma bostad eller lägenhet att dela, helst på Lidingö. Eftersom de inte kommer att kunna ta studiemedel från CSN på grund av massflyktsdirektivet hoppas vi att någon vill ta en reducerad hyra. Utbildningen börjar 22 augusti och pågår till den 2 juni 2023. Vid intresse mejla till cecilia.darle@nyckelviksskolan.se .

Med vänlig hälsning, Magnus Svensson, kommunikationsansvarig och Cecilia Darle, rektor

Nyckelviksskolan Ukraina

Nyckelviksskolan Marge Arkitekter
Vy från öster
Nyckelviksskolan bygger ett ljust, modernt och klimatsmart ateljéhus med två skulpturateljéer och en keramikverkstad ritat av arkitektbyrån Marge. Den nya byggnaden binder ihop två av skolans huskroppar. Vi ökar skolans arbets- och umgängesytor, höjer vår flexibilitet och rustar oss för framtiden.

Byggstarten sammanfaller med att Lidingö stad nu håller på att utvecklas till ett kluster för konst- och designutbildningar då Beckmans designhögskola flyttar till ön i augusti och Malmstens LiU redan finns här som våra grannar. Vi blir alltså tre tongivande skolor med bara några kilometers avstånd från varandra och med sammanlagt flera tusen alumner som bär upp Sveriges starka ställning inom konst- och designområdet!

Byggnaden är ritad av Marge Arkitekter som på senare tid firat stora framgångar med bl a uppdraget till den nya Centralstaden i Stockholm och nomineringen till Kasper Sahlinpriset 2022. Bilderna är visionsbilder från Marge Arkitekter.

Nyckelviksskolan Marge Arkitekter
Interiör från skulpturateljén

Övre plan kommer bestå av två skulpturateljéer med tillhörande verkstäder, fikarum, förråd och kontor. På nedre plan, delvis i suterräng, bygger vi en rymlig keramikverkstad med stora fönster och dörrpartier mot en stenlagd utomhusarbetsplats. Längre in i keramiklokalerna kommer ugns och glasyrrum, lab, förråd och andra utrymmen som inte är beroende av dagsljus rymmas.

Nyckelviksskolan Marge Arkitekter
Interiör från keramikateljén

Keramikverkstadens stora fönsterpartier låter inne och ute flyta samman och möjliggör arbete och bränningstekniker utomhus. Fasadmaterialet kommer att vara tegel, vilket knyter an till de befintliga byggnadernas puts- och tegelfasader. Vi lägger därmed en ny årsring till skolans byggnader och knyter an till befintlig arkitektur med ett nytt formspråk.

Utbildningarna och undervisningen under läsåret 2022-23 kommer inte att påverkas nämnvärt av nybyggnationen. Det nya ateljéhuset beräknas vara klart i augusti 2023, så att vi kan köra igång där vid läsårsstarten för 2023–2024.

Nyckelviksskolan Marge Arkitekter
Detalj från tegelfasad

Nyckelviksskolan Liljevalchs vårsalong 2022

Dels är det kul att Liljevalchs vårsalong är öppen igen efter covid-pandemin. Dels är det roligt att notera att de ca 150 konstnärer som är med i år har följande gått på Nyckelviksskolan:

Lars Agger, Arkitektassistent 1974-75
Turid Bachmann, Färg, form och hantverk 2019-20 samt Keramisk form 2020-21
Emilia Bark, Färg, form och hantverk 2019-20 samt Keramisk form 2020-21
Katja Beckman Ojala, Textil form 2009-10
Mikael Bergman, Bild och grafisk form 2004-05
Åsa Elmstam, Metall 2000-02 samt Trä 2001-02
Josefine Engström, Allmän linje 1998-99
Birgitta Heiling, Allmän linje 1970-71
Johanna Kindahl, Färg, form och hantverk 2014-15
Caroline Linhult, Allmän linje 1993-94
Maria Nyholm, Trä – form och design 2017-18
Isabelle Sahba, Färg, form och hantverk 2013-14
Saga Sandström, Färg, form och hantverk 2017-18 samt Keramisk form 2018-19
Andreas Widoff, Färg, form och hantverk 2017-18

Vårsalongen på till den 10 april 2022.

Läs och kolla in >> 

Nyckelviksskolan SVT Designhistorier Shabnam Faraee

Vår lärare i illustration på Bild och grafisk form, Shabnam Faraee medverkar i ett avsnitt av ”Designhistorier” som är tillbaka på SVT Play och kan ses ett år framåt.

”Den grafiska formgivaren Shabnam Faraee kombinerar traditionella persiska tekniker med traditionella svenska mönster och är starkt influerad av svensk modern grafisk design.”

Se avsnittet med Shabnam Faraee

 

Nyckelviksskolan SVT Designhistorier Shabnam Faraee

Designern och konstnären Lotta Lampa medverkar i ett annat avsnitt! Lotta gick Allmän linje 2004-05 (numera heter utbildningen Färg, form och hantverk).

Se avsnittet med Lotta Lampa

 

Nyckelviksskolan SVT Designhistorier Lotta Lampa

Kom till henProjects (Ringvägen 86, inne på bakgården) på torsdag den 25 november kl 17-20 och lägg vantarna på ”Splendid isolation 62 dagar”, skåla och häng med oss och passa på att kolla in grupputställningen ”Flogging a dead horse”.

Boken säljs för det humana priset 100 kronor. För varje såld bok skänker vi tio kronor till Världsnaturfonden. Betalningsmetoden kommer att vara Swish på plats.

Nyckelviksskolan Splendid isolation 62 dagar Corona

 

I somras kom boken ”Splendid isolation 62 dagar” från tryckeriet. Den visar arbeten från perioden mars till maj 2020 då Nyckelviksskolan fick övergå till distansundervisning och texter om olika arbeten och skissprocessen.

I mars 2020 övergick mängder av världens studenter med kort varsel till undervisning på distans. Vad gör du som går på konst- och designskola när det inte går att hyvla, svetsa, trycka och bränna keramik hemma i köket? Boken är en hyllning till er som GÖR, även då vardagen ställs på ända. Som ser möjligheter i begränsning och hittar otippade material och lösningar. Ofta med glimten i ögat trots att där även glittrar en och annan tår.

Boken är också en hyllning till skissen och utkastet. Till det snabbt formulerade, energiska första försöket som så ofta utgör starten på en vindlande arbetsprocess.

44 studerande som gick läsåret 2019-20 medverkar. Så gör också en rad skribenter som tar avstamp från olika verk i boken.

Även om det regnar hindrar det inte oss på Nyckelviksskolan att genomföra vår invigningsritual.

Nyckelviksskolan Splendid isolation 62 dagar Corona

Påtvingad ensamhet eller splendid isolation? Ofta mår kreativt arbete bra av begränsningar. När Nyckelviksskolan fick övergå till distansundervisning mitt under vårterminen 2020 fick vi testa detta till det yttersta! Här ser du en del av resultatet.

I mars 2020 övergick mängder av världens studenter med kort varsel till undervisning på distans. Vad gör du som går på konst- och designskola när det inte går att hyvla, svetsa, trycka och bränna keramik hemma i köket? Jo, precis som konstnärer och formgivare fått hålla på i alla tider tvingas du se begränsning som en utmaning, vara lösningsinriktad och se möjligheter även i otippade material och uppgifter. Gärna med lite humor, poesi och glimten i ögat trots att där kanske också glittrar en och annan tår.

I boken ”Splendid isolation 62 dagar” kan du ta del av hur du bygger din egen La Sagrada Familia av bränt socker eller idkar friluftsmåleri i en pizzakartong. Visst är det lätt att vilja hylla dem som GÖR – även då vardagen ställs på ända!

Nyckelviksskolan Splendid isolation 62 dagar Corona

44 studerande som gick läsåret 2019-20 medverkar. Cecilia Darle (rektor på Nyckelviksskolan), Annie Lindberg (tf museichef på Skissernas museum), Andreas Nobel (professor i möbeldesign, Malmstens LiU), Oscar Guermouche (konstnär), Annika Heed (konstnär och lärare i skulptur, Nyckelviksskolan), Roxy Farhat (konstnär) samt Therése Lager (studerande på Nyckelviksskolan läsåret 2019-20) skriver i boken. Redaktör är Kristina Bength och grafisk formgivare är Mikael Jacobsson.

Vill du beställa boken, mejla då till post@nyckelviksskolan.se

Nyckelviksskolan Splendid isolation 62 dagar Corona

Nyckelviksskolan Splendid isolation 62 dagar Corona

Nyckelviksskolan tar ett stort kliv till att bli en mer miljömässigt hållbar skola genom att lägga solpaneler på taket till målarateljéerna. Även ett omfattande bergvärmeprojekt är genomfört.

Kolla in våra nya reklamfilmer! De är gjorda av Sebastian Johansson Micci och Ivan Gedin.

Sebastian gick Färg, form och hantverk 2015-16 och våren 2020 tog han kandidatexamen i Film på Akademi Valand i Göteborg. Sebastian och hans kompanjon Ivan Gedin går sista terminen på kandidatprogrammet Visuell kommunikation på Beckmans Designhögskola. De gjorde även reklam- och intervjufilmer för skolan för två år sedan och nöjda som vi var ville vi jobba med Sebastian och Ivan igen.

Låten ”Fuk Luv” är med Umeågruppen Spice Boys (PNKSLM Recordings).

Nyckelviksskolan Ung Svensk Form 2021 Alexandra Friberg

Ung Svensk Form är en årlig jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning som visar ung och nyskapande svensk formgivning. Här medverkar 26 unga formgivare som på olika sätt kommer att bidra till att förändra och förbättra framtiden. Ta del av deras verk inom möbeldesign, konsthantverk, grafisk form, mode, arkitektur och industridesign.

Kul att se att se sex gamla nyckelvikare är med: Mirjam Hemström (Textil form 2012-13), Mårten Tovle (Arkitektur och design 2013-14), Antonia Pihl (Textil form 2014-15), Gustaf Montelius (Bild och grafisk form 2016-17), Anton Kreü (Trä – form och design 2016-17), Alexandra Friberg (Färg, form och hantverk 2013-14 samt Metallformgivning 2014-15). Grattis!

Kolla in utställningen digitalt

 

Kolla in invigningen och stipendieutdelningen

 

Ung Svensk Form 2021 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stad.

Vid årsmötet den 26 november 2020 valde Föreningen Nyckelviksskolan ny styrelseordförande, Erik Westin och ny styrelseledamot, Jan Nord.

Tidigare styrelseordförande Johan Wingestad och styrelseledamot Per Elde avtackades, då de hade arbetat i styrelsen sedan 2016.

Nyckelviksskolan Erik Westin

Erik Westin driver sedan två år sitt eget företag, Add on Ed som genom utveckling av platser och byggnader bidrar till ett hållbarare samhälle, att människor där får inspiration att utveckla sin fulla potential och att verksamheter och näringar blomstrar samt att det finns plats för lärande och kultur.

Tidigare arbetade Erik under 20 år på Akademiska Hus där han först var fastighetschef och projektledningschef, ansvarig för fastighetsutveckling och sedan vice VD och ställföreträdande regiondirektör på Akademiska Hus Stockholm.

Erik är dels utbildad civilekonom men har också en examen i kontrabas och arrangering från Kungliga Musikhögskolan. Han har parallellt styrelseengagemang i exempelvis Kungliga konsthögskolan (KKH), Blåsarsymfonikerna samt Musikaliska AB.

Nyckelviksskolan Jan Nord

Jan Nord har en bakgrund inom marknadsföring och mode. Första 20 åren av yrkeslivet tillbringade han inom reklam, varav tio år genom en egen reklambyrå. Därefter blev det H&M där Jan verkade som creative director fram till 2011 (man kan säga att han hade kreativt ansvar för allt utom kläder). Sedan dess har han varit anlitad av olika klädföretag som konsult att leda varumärkesarbetet in i den nya situation som framförallt e-handel och internet innebär.

Nyckelviksskolan Göran T Karlsson

Foto: Martin Josefsson

Konstnären Göran T Karlsson gick bort den 28 december 2020 efter en längre tids sjukdom. Göran var en kär vän och kollega och en otroligt uppskattad lärare i teckning och måleri på Nyckelviksskolan sedan 1995.

En lång rad studerande har vittnat om Görans inspirerande och metodiska undervisning i konst. Han vidgade deras horisont och lät dem spänna sin båge, inte minst genom ämnesöverskridande samarbeten med lärarkollegor. Göran var facklig representant och har som ett nav i Nyckelviksskolans vardag betytt oerhört mycket.

Göran hade en svårslagen, lågmäld humor, lekfullhet och musikalitet. En enastående konstnär och en klok, underfundig och trygg person har gått ur tiden.

Minnesord i DN

Nyckelviksskolan jul pepparkakshus

Med en innerlig önskan om en rofylld jul och att ett ljusare 2021 väntar runt hörnet.

Det är Andréa Davidsson och Johanna Karlsson i Färg, form och hantverk grupp 4 som har byggt huvudbyggnaden på Nyckelviksskolan i pepparkaka.

Under våren 2020 genomförde Nyckelviksskolan en omfattande rekrytering av lärartjänster. Sedan några år tillbaka arbetar vi efter metoden att jobbansökningarna är anonyma i första skedet för att göra rekryteringen så rättvis som möjligt. De nyanställda började att arbeta nu i augusti. Och vi är så glada för våra nya kollegor!

Ylva W Franzén är ny utbildningsledare på Keramisk form från och med läsårsstarten 2020 och lärare i keramik. Anna Åstrand är sedan början av 2020 fast anställd lärare i skulptur.

Här följer en presentation av våra nya lärare:

Nyckelviksskolan Shabnam Faraee

Shabnam Faraee – lärare i illustration på utbildningen Bild och grafisk form 

Shabnam jobbar med illustration, mönster och rörliga bilder med berättande i fokus.

Att dokumentera arbetsprocessen är en viktig del av hennes arbete både som tecknare och lärare för att sprida och bevara kunskap. Shabnams huvudfokus de senaste åren har varit hantverk och dess roll i det moderna samhället som ett verktyg för långsam produktion. Att teckna mönster har också varit ett sätt att berätta om flytten av ornament likaså människor över gränser under historien.

Shabnam har en lång erfarenhet som lärare och hennes ambition i klassrummet är att hjälpa varje studerande att hitta sin egen röst. Hon har jobbat som lärare i illustration och i Iran, Kina, Pakistan och Sverige.

Hon har två MFA från Art University i Teheran och Konstfack i Stockholm. Shabnam är född i Kurdistan, uppvuxen i Teheran och bor i Stockholm sedan 2002.

Shabnam har bland annat medverkat vid utställningen Textila Undertexter på Marabouparken. Hennes verk finns representerade i Nationalmuseums samlingar.

– – – – – – – – – –

Maya Strandberg – lärare i keramik på utbildningen Färg, form och hantverk

Maya jobbar med skulptur i lera. Hon ringlar, flätar och fogar samman leror, och i en ömsesidig påverkan mellan form och yta integreras organiska strukturer och mönster in i skulpturerna. Objekten kan associeras till uppgrävda artefakter, men också förstenade, och på samma gång besjälade naturformationer. Hon tänker att skulpturerna iklär sig en roll som är lika delar människa och natur.

Maya Strandberg är född och uppvuxen i Växjö och utbildad på HDK i Göteborg. Numera är hon bosatt och verksam i Stockholm med ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik. Parallellt med hennes verkstadspraktik har hon under många år undervisat i keramik.

Just nu arbetar jag inför utställningen Jordkrets som kommer att presenteras på Gustavsbergs Konsthall hösten 2020. Delar ur mitt senaste arbete Tell me where you are visades på hangmenProjects i grupputställningen Handmade Tales hösten 2019 i Stockholm.

– – – – – – – – – –

Sofia Eriksson – lärare i metall på utbildningen Färg, form och hantverk

Sofia är verksam som konstnär och silversmed. Hon är utbildad vid Konstfack där hon tog sin master på programmet Craft-Ädellab 2018.

Sofia har de senaste två åren arbetat som huvudlärare för Silversmide- & Smyckesdesign-utbildningen hos Folkuniversitetet och har dessförinnan flera års erfarenhet av egen verksamhet med inriktning mot smyckesdesign och beställningsarbeten.

Efter masterutbildningen 2016-2018 har Sofias praktik tagit en mer konstnärlig inriktning och hon arbetar nu främst med objekt och skulptur, som visats i en rad olika utställningar både i Sverige och utomlands. Under 2020 är Sofia del av utmärkelsen Ung Svensk Form med sitt verk Bodybuilding Mirrors.

– – – – – – – – – –

Konstantinos Prodromou – vikarierande lärare i hantverkspedagogik på tvåårig yrkesutbildning till Hantverkspedagog

Kostas (som han kallas) är utbildad bild- och textilslöjdlärare samt konst- och hantverkspedagog. Sedan femton år har jag arbetat som lärare i de estetiska ämnena i både frivilliga och obligatoriska skolformer, allt från förskoleklass till universitet. Vid sidan av att undervisa på Nyckelviksskolan är Kostas bildlärare och konstpedagog på Kulturskolan Stockholm samt undervisar i ämnet bild på Stockholms Musikpedagogiska Instituts (SMI) fristående högskolekurs Estetiska lärprocesser.

Konstnärligt arbetar han med grafik (collografi och torrnålsetsning). Dessutom är Kostas pianist.

– – – – – – – – – –

Nyckelviksskolan Richard G Carlsson

Richard G Carlsson – vikarierande lärare i teckning och måleri på utbildningen Färg, form och hantverk

Richard G. Carlsson är en passionerad målare. Han arbetar med ett lågmält måleri där kontrasterande begrepp både ställs mot varandra och förs samman. Det abstrakta, som öppnar sig ut i rummet och kräver ett aktivt deltagande av betraktaren, möter en avmålad rumsinteriör som med sin rumsillusion ger betraktaren tillträde in i ett annat rum. I detta möte uppstår ett narrativ och en rundgång, och att vistas i och utforska denna bildmässiga rundgång är det som intresserar honom mest just nu.

Richard G. Carlsson, föddes 1964 i Beirut, Libanon och studerade vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1988 – 1993. Richard G. Carlsson har kontinuerligt ställt ut separat, och deltagit i grupputställningar i Sverige, t.ex. Färgfabriken, Bonniers Konsthall m.m. och utomlands.

Parallellt med arbetet som konstnär har Richard arbetat länge både som översättare av konstrelaterade texter och pedagog med erfarenhet av ett flertal skolor, bl a Konstfack, Idun Lovén, Pernbys Målarskola, Nationalmuseum, Gerlesborgsskolan Bohuslän samt Nyckelviksskolan.

Som pedagog är Richard speciellt fascinerad av att följa, uppmuntra och vägleda dom enskilda eleverna i deras bana mot en personlig utvecklingsprocess och ett eget konstnärligt uttryck.

– – – – – – – – – –

Emma Hartman – vikarierande lärare i teckning och måleri på utbildningen Färg, form och hantverk

Emma Hartman är konstnär. Hennes första konstskola var Gerlesborgsskolan i Stockholm mellan åren 1998-2000 och sedan Konsthögskolan i Umeå mellan 2000-2006.

Under våren 2020 deltog Emma i utställningen Träden står ljust gröna – landskapsmåleri då och nu på Bonniers Konsthall och nu under sommaren har hennes utställning A Ballad for You visats på Falsterbo Strandbads Konsthall. Galleri Andersson/Sandström är det galleri som representerar mig och där har jag ställt både separat och i grupp.

Mellan 2011 och 2019 undervisade Emma på Wiks Folkhögskolas Konstlinje i måleri och teckning.

– – – – – – – – – –

Erika Dahlén – vikarierande lärare i teckning och måleri på utbildningen Keramisk form

Erikas konstnärliga verksamhet är i stor utsträckning processorienterad med skilda material och tekniker: måleri, textil, glas, trä och ljus med mera; ändå ser hon sig som en utpräglad målare. Kanske kan man säga att hon försöker förstå vad måleri egentligen är. Men mest av allt handlar nog Erikas arbete om vad det innebär att vara människa, en levande varelse medveten om sin egen förgänglighet.

Under drygt 20 år har hon haft regelbundna uppdrag som gästande lektor på Konstfack där hon bland annat varit med och utvecklat pedagogik och verksamhet i Perceptionsstudion. Erika arbetar ofta som konsult och projektledare, nyligen för det nationella projektet Konst, flykting och integration. Projektet resulterade bland annat i vandringsutställningen Vägen hit – där nyanlända kvinnor broderat sina berättelser om krig och flykt.

Erika är utbildad på Konsthögskolan i Stockholm och M S University i Vadodara, Indien, och hennes verk finns representerade på Moderna Museet i Stockholm samt i flera offentliga och privata samlingar. År 2017 mottog hon Aguélipriset. Erika föreläser och skriver regelbundet artiklar om konst och perception och arbetar för närvarande som redaktör för antologin Det lysande tomrummet – om konst, mystik och medvetande i Ivan Aguélis spår.

– – – – – – – – – –

Nyckelviksskolan Martin Ålund

Martin Ålund – vikarierande lärare i teckning och måleri på utbildningen Textil form

Martin Ålund är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han är yrkesverksam konstnär och ställer ut frekvent både solo och i grupp, nationellt såväl som internationellt. Martin har bland annat ställt ut på Bonnier konsthall. Färgfabriken, Kummelholmen, Wadström Tönnheim Gallery, Galleri Gunnar Olsson och Konstakademien. Han är också med i konstnärskollektivet Go Go Collective och curatorkollektivet Muskot. Martin är ordförande för Svenska Konstnärernas Förening, är konstkonsult för offentlig konst samt curerar och projektleder utställningar och events. Han är även verksam musiker.

Martins motto som människa och lärare är: ”Var nyfiken. Och var nyfiken på varför du inte är nyfiken.”

– – – – – – – – – –

Samuel Sander – vikarierande lärare i teckning och måleri på utbildningen Metallformgivning

Samuel är yrkesverksam konstnär med ateljé i Västberga, utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och innan det på Gerlesborgsskolan.

Hans bakgrund är främst i teckning och måleri, även om han ofta rör mig över gränser till skulptur / installation. Det som kanske har varit både till en fördel och en nackdel är hans nyfikenhet att utforska material och uttryckssätt, vilket också syns i min produktion om man tittar bakåt i tid.

De senaste åren har jag arbetat med konst i det offentliga genom ett gestaltningsuppdrag till Sollentuna sjukhus, men Samuel har tidigare ställt ut sin konst i olika konsthallar och gallerier främst inom Sverige. Utöver att arbeta med sin egen konst har han även drivit ett konstmagasin i fem år och frilansat som grafisk formgivare.

– – – – – – – – – –

Nyckelviksskolan Helen Knutes Nyqvist

Helén Knutes Nyqvist – vikarierande lärare i hantverkspedagogik på tvåårig yrkesutbildning till Hantverkspedagog

Helen arbetar annars på Specialpedagogiska institutionen på Stockholms universitet, som lärare för blivande specialpedagoger och som forskare i pedagogik.

Ett särskilt intresse handlar om att utforska skärningspunkten mellan konstnärligt skapande och delaktighet, för alla och särskilt för människor som befinner sig i samhällets marginaler av olika skäl. Det har handlat om att försöka förstå hur man kan beskriva och urskilja det pedagogiska i ett skapande av konsthantverk. Med andra ord att kunna sätta fingret på vad som är det verksamma i pedagogiska processer kopplat till olika gestaltningar i material och med olika tekniker. Tankar som kom att resultera i en doktorsavhandling i pedagogikämnet: Gestaltandets pedagogik – om att skapa konsthantverk, 2009. Ett forskningsintresse som mera konkret har tagit sig uttryck i studier om vilken betydelse konstnärligt arbete kan ha för personer på en daglig verksamhet med konstnärlig inriktning.

Helen har utbildning som mellanstadielärare, utöver sin doktorsexamen i pedagogik. Hon har också gått ett flertal kortare utbildningar i textilt konsthantverk. Helen har mest arbetat som speciallärare inom olika skolformer. De senaste åren har hon haft uppdrag som studierektor för lärarutbildningarnas kurser i specialpedagogik vid Stockholms universitet.

Textilt konsthantverk, och att utforska olika material och tekniker är ett annat intresse. Senaste fascinationen är ull- och nunotovning, vilket nästan kan vara som att ”måla” med ull!

Nyckelviksskolan Färg, form och hantverk skulptur

Yes, ni är vi igång igen! Måndagen den 17 augusti startade Nyckelviksskolan läsåret 2020-21. Vi så glada att åter få bedriva undervisningen på skolan, även om vi följer rekommendationerna kring Covid-19. Här har Färg, form och hantverk undervisning i skulptur utomhus.

Vi har höjt söktrycket jämfört med 41% jämfört med ifjol!

Kul att se att det finns en rad gamla nyckelvikare bland de vinnande bidragen i Ung Svensk Form 2020. Matilda Ellow (Metallformgivning 2015-16), Gustaf Helsing (Textil form 2015-16), Erika Geiger Ohlin (Arkitektur och design 2013-14), Klara W Hedengren (Färg, form och hantverk 2013-14) samt Elias Båth (Färg, form och hantverk 2010-11). Fram till den 22 mars går det att beskåda de vinnande bidragen på ArkDes.

IKEA delar ut ett arbetsstipendium med lön och boende under 5 månader i Älmhult hos IKEA of Sweden. I år tilldelas stipendiet Lisa Lindh och Klara W. Hedengren med bidraget ”Kolonn”.

Lammhults Möbel delar ut ett stipendium som består av material, en kontantsumma och möjligheten att göra en utställning i Lammhults showroom i Stockholm. Årets stipendium tilldelas Erika Geiger Ohlin med bidraget ”Uncanny Traces”.

Ung Svensk Form 2020

 

Varje år delar tidningen Form ut pris i fem kategorier på Stockholm Furniture Fair. Tisdag den 4 februari utsågs vinnarna. Bland pristagarna finns såväl välkända namn som nykomlingar.

Årets Nykomling: Alexandra Friberg, Konstfack (gick Färg, form och hantverk 2013-14 och Metallformgivning 2014-15)

Motivering: Under årets upplaga av Greenhouse stod Konstfack ut med en monter full av högklassig möbeldesign. Allra mest imponerades vi av Alexandra Fribergs fåtölj ”Braid”, vars flätade läderrygg är lika skulptural som omslutande. Klassiskt hantverk möter formsäker design i en materialmässigt långlivad och hållbar stol. Det ger hopp inför framtiden!

Form Award 2020

 

Nyckelviksskolan Form Alexandra Friberg årets nykomling

PRISAD FÄRG är en tävling i färgsättning för dig som studerar eller nyligen utexaminerats inom design, arkitektur, visuell kommunikation och konst.

1:a pris till Asta Westermark Florestedt som gick Keramisk form 2014-15 och Trä – form och design 2015-16.

3:e pris till Frida Navratil som gick Trä – form och design 2017-18.

Prisad färg

 

Nyckelviksskolan Asta Westermark Florestedt Frida Navratil Prisad färg

Vi på Nyckelviksskolan är stolta och vi vill säga grattis!

Torsdagen den 21 oktober fick skolan besök av utbildningsminister Anna Ekström och hennes pressekreterare Anja L Sundberg. Anna fick se en lustfylld utställning av Färg, form och hantverk och besöka såväl textilateljén som träverkstaden och snacka med studerande och lärare. Dessutom hade rektorer från Göteborgs Tillskärarakademi, Örebro konstskola, Stenebyskolan, Sätergläntan och Lunds konst- och designskola rest hit för att tillsammans med vår rektor Cecilia Darle samtala om Konst- och kulturutbildningar och YH-utbildning inom området. Mycket trevligt och givande!

Nyckelviksskolan Lidingö Stad Kerstin Wickman Bauhaus

Öppen föreläsning med Kerstin Wickman – ”Bauhaus – en smältdegel av olika idéer” måndag 11 november kl 17.00-19.00 i Lidingö Stadshus, Sessionssalen.

Kerstin Wickman är journalist, författare och professor i design- och konsthantverkshistoria.

Arkitekten Walter Gropius fick efter första världskriget uppdraget att återskapa konsthantverksskolan i Weimar. Från den tidigare skolan fanns i stort sett ingenting kvar. Inga verkstäder, ingen utrustning, ingen värme i skolhuset Eleverna svalt, inflationen var ohämmad. De styrande i staden Weimar ifrågasatte och nationalister attackerade redan i Weimar undervisningen, lärarna och eleverna. Trots det kom Bauhausskolan även efter andra världskriget att påverka en rad konsthantverks- och formutbildningar och åstadkomma ett formspråk som spreds världen över. Hur gick det till? Och vilka av Bauhaus-pedagogikens idéer skulle behövas idag?

Den öppna föreläsningen är gratis och ingår i Lidingö Kulturvecka 9-17 november. Föreläsningen arrangeras i samarbete mellan Lidingö Stad och Nyckelviksskolan.

Facebook-evenemang

 

Program för Lidingö Kulturvecka 2019

Bättre sent än aldrig! Här kommer bilder från vårutställningen 18-20 maj. Bilderna på de studerandes verk och arbeten vittnar om lust, geist, envishet, tålamod, lekfullhet, skicklighet, känslighet och humor.

Foto: Magnus Svensson

Nyckelviksskolan har under flera år samverkat med Gastronomiska Samtal som drivs av Mathias Dahlgren och Hans Naess. Måndag den 27 maj var det dags igen i form av en lite ovanlig lunch med särskilt inbjudna. Lunchen bjöd in till samtal om hållbarhet och kreativitet på Rutabaga (på Grand Hôtel i Stockholm).

Syftet med eventet är att söka nya samverkansformer inom en fråga som angår oss alla. Vi på Nyckelviksskolan närmar oss frågan via den unga generationens idéer inom formgivning och design.

Hans Naess, Gastronomiska samtal: ”Maten är ett av få grundläggande materiella behov vi måste tillfredsställa så länge vi lever. Detta faktum gör att vi alla är en del av en global aktivitet som sätter avtryck: positiva och negativa. Vi som ätare har alla ett ansvar för det som sker. Våra val får konsekvenser, nära och långt bort. Vi har ett ansvar att förstå att vad det betyder att avstå eller att välja något annat. Flytta handen och se möjligheten i att avstå. Vad finns istället? Framtiden (och framtida generationer) ställer krav på dig att du skall vara en del av lösningen och inte en del av problemet.”

Filosofen Arne Næss formulerade människornas utmaning enligt följande: ”Vi skall leva ett rikt och njutningsfullt liv utan att förbruka kommande generationers möjlighet att även göra det valet.”

De studerande från Nyckelviksskolan, personalen på Rutabaga och Gastronomiska Samtal utformade tillsammans denna lunch som bestod av tre moment.

Gestaltning av förrätt:
Sindri Ardal Hammarström (Metallformgivning), Felicia Mebus (Arkitektur och design), Morris Nilzén Jonsson (Metallformgivning), Hugo Wikström (Arkitektur och design) samt Christoffer Wittek (Metallformgivning)

Dashi med torkade alger i PET-flaska, porträtterar algblomningen och nedskräpningen av haven. I form av brända tallstubbar ser vi spåren av skogsbränder. Under ett isberg väntar havskräftor som sakta smälts av gasolbrännare. Arktis, Antarktis och korallrevens tynande gestaltas genom kökets element av extrema temperaturer.

Gestaltning av mellanrätt:
Nora Bimer Annell (Arkitektur och design), Linnéa Engwall (Arkitektur och design), Risa Mitsui (Metallformgivning) samt Linn Thomessen (Metallformgivning)

Genom storleken och höjden på hålen i det skulpturala serveringsstället formges skillnaden mellan olika livsmedels miljöpåverkan. De små hålen måste man sträcka sig upp för att nå innehåller klimatosmart mat – som här snabbt tar slut. I de stora, lättillgängliga, hålen serveras klimatvänlig mat.

Gestaltning av efterrätt – framtiden:
Fanny Axnér (Arkitektur och design), Felicia Larsson (Arkitektur och design), Selma Lindstedt (Arkitektur och design), Anna Nyman (Arkitektur och design)

Är närodlat och ”zero waste” möjligt att tillämpa fullt ut i praktiken? I en åker av chokladkaksmulor, skördas en närodlad fänkål med en spade av socker. Sockerspaden används först som sked, och smälter sedan sakta ned i en varm drink.

Nytt på utbildningen Metallformgivning under läsåret 2019-20 är kursen ”Introduktion till digitala verktyg” där du får färdigheter i att förstå och grundläggande hantera verktyg för skiss och modellering.

Du får lära dig att skissa upp olika formidéer i en digital 3D-miljö, skapa digitala ritningar, ta fram modell med en 3D-printer och få en grundläggande orientering i visualisering. Du kommer också att få jobba med dessa nya verktyg i andra kurser.

Gå till Metallformgivning

Filmen är producerad av Varmt & Kallt (Sebastian Johansson Micci och Ivan Gedin).

Vi har gjort en rad korta intervjufilmer lärare, studerande och alumner!

Pablo Londono Sarria – lärare i textil tryck

 

Kamile Ünver – studerande på yrkesutbildning till Hantverkspedagog

 

Christoffer Wittek – studerande på Metallformgivning

 

Elena Ivona Ailenei – tidigare studerande på Arkitektur och design

 

Sarah Fast Hurtigkarl – lärare i metallformgivning

 

Etchell Dorkenoo – studerande på Textil form

 

Anna Nyman – studerande på Arkitektur och design

 

Lars Brunström – lärare i skulptur

 

Sofie Hector – studerande på Färg, form och hantverk

 

Filmerna är producerade av Varmt & Kallt (Sebastian Johansson Micci och Ivan Gedin).

Så roligt att se att fyra av vinnarna och stipendiaterna i Ung Svensk Form 2019 har gått på Nyckelviksskolan: Simon Skinner (Arkitektur och design 2014-15), Mikaela Steby Stenfalk (Trä – form och design 2012-13), Nathalie Ruejas (Bild och grafisk form 2010-11) och Anna Ting Möller (Textil form 2014-15). Grattis!

Ung Svensk Form 2019 går att se på ArkDes fram till 31 mars.

Vinnare i Ung Svensk Form 2019

 

Nyckelviksskolan Botkyrka konsthall Subtopia Botkyrka konstsalong 2018

Det är vernissage för Botkyrka konstsalong lördag den 20 oktober klockan 12.00-16.00. Botkyrka konstsalong är ett samarbete mellan Subtopia, Botkyrka konsthall och Nyckelviksskolan, där man ställer ut lokala konstnärer i Subtopias lokaler på Rotemannavägen 10 i Alby.

22 utvalda verk från botkyrkakonstnärer kommer att visas på vernissaget för Botkyrka konstsalong som sker i anslutning till Subtopiadagen den 20 oktober – Subtopias första stora öppet hus. Den jurybedömda konstsalongen var öppen för bidrag från alla som vid tillfället var 16 år och uppåt och verksamma i Botkyrka kommun. Bland verken som visas återfinns måleri, blandteknik, foto och teckning.

Utställningen pågår till den 20 december 2018.

Juryn bestod av:
Miriam Andersson Blecher, konsthallschef  Botkyrka konsthall
Cecilia Darle, rektor Nyckelviksskolan
Saadia Hussain, konstnär, saadia.se
Paulina Sokolow, konstvetare och tidigare kommunikatör på Subtopia

Affisch: Klara Nordin (som gick Bild och grafisk form på Nyckelviksskolan 2017-18 och nu på Grafisk design & Illustration på Konstfack)

Nyckelviksskolan Carola Broms

Carola Broms somnade stilla in söndagen den 2 september vid en ålder av 98 år. Vi på Nyckelviksskolan minns henne med värme och tacksamhet.

Hon var med om att bygga upp Nyckelviksskolan från starten 1955-1956 och hade en central roll i skolan fram till 1995. Carola bidrog till att utveckla skolan från kursverksamhet i en källarlokal i Torsvik på Lidingö till en välsedd skola med flera utbildningar inom konst, konsthantverk, arkitektur och design för över 190 studerande.

När Hertha Olivet startade skolan blev Carola ekonomiansvarig och var sedan en drivande kraft i att söka medel till skolans expansion först med det nya verkstadshuset som invigdes 1986 och senare samlingssalen ”Röda salen” år 1995.

Hennes roller har varit många; Carola började tidigt laga billiga luncher till de studerande, senare anställdes en kock och ett nytt praktiskt kök byggdes 1995. Hon var en omtyckt studierektor och kurator och viktig marknadsförare för skolan.

Carola satt som styrelseledamot i Stiftelsen Nyckelviksskolan 1957-1991 (idag Nyckelviksskolan drivs av Föreningen Nyckelviksskolan). Sedan år 1991 har hon varit hedersledamot.

Under åren 1969-1979 tjänstgjorde Carola Broms som rektor i ett team på tre personer. Senare blev hon ansvarig för skolans bibliotek där hon fick användning av sina kunskaper i bokbinderi. Genom sina språkkunskaper kunde hon guida och berätta om skolan för besökare från när och fjärran.

Fredagen den 24 augusti samlades alla studerande och personal på Nyckelviksskolan till en gemensam dag. Detta år var upptågsdagens tema att göra Nyckelviksskolans egna analoga internet där alla fick ”surfa” runt i den fysiska verkligheten och besöka och bruka Facebook, Instagram, Messenger, Twitter, Super-Mario, Acrobat Reader, Spotify, Word Feud, Face Swap, Stop Motion Studio, Pinterest, Swish samt Tinder. Dagen avslutades med vegansk pizza, förfriskningar och häng i trädgården.

Foto: Leyun Wang

Vi är så glada att kunna berätta att fyra nya lärare har anställts och de tillträder torsdag den 16 augusti: Sarah Fast Hurtigkarl (Metallformgivning), Leo von Euler (Trä och metall), Ylva W Franzén (Keramisk form) samt Pablo Londono Sarria (Textil tryck).

Nyckelviksskolan Sarah Fast HurtigkarlSarah Fast Hurtigkarl kommer att att vara huvudlärare på utbildningen Metallformgivning och kommer att undervisa i ämnet med samma namn. Hon presenterar sig så här:

”År 2007 blev jag färdigutbildad guldsmed efter 4 års lärlingstid. Jag har en Bachelor från Ädellab på Konstfack och därefter gick jag vidare till en master utbildning vid Royal College of Art med inriktning på Goldsmithing, Silversmithing, Metalwork & Jewellery. Jag har sedan 2012 haft verkstad i Stockholm och öppnade 2014 Fasett, ett showroom och verkstad på Narvavägen.

I mitt konstnärskap använder jag mig av en rik variation av uttrycksformer, så som smycken, corpus och skulptur. I mitt skapande jobbar jag främst i metall och porslin och allt mitt arbete tillverkas för hand i min studio. Mitt arbete omvärderar måltiden som koncept och ritual med middagsbordet som undersökande fält. Genom att skapa nya traditioner och utmana konventionerna tror jag att ätandet och måltidens njutning kan förhöjas och förstås på nya sätt. Jag har bland annat ställt ut mitt arbete på V&A, Pinakothek Der Moderne, Museumet på Koldinghus och är representerad med ett verk på National Museum i Stockholm.

Parallellt med mitt konstnärskap driver jag mitt eget varumärke Hurtigkarl, där jag tillverkar smycken och bruksobjekt i metall. Det lanserades 2014 och erbjuder handgjorda objekt som är producerade i liten skala.

Jag har en stor passion för hantverk och teknik och har dom senaste åren undervisat på Medborgarskolan och på Folkuniversitet och hållit kurser i min ateljé.”

Nyckelviksskolan Leo von EulerLeo von Euler kommer att undervisa utbildningen Arkitektur och design i kursen Form – Trä samt den tvååriga yrkesutbildningen till Hantverkspedagog i kursen Trä och metall. Han skriver på följande vis:

”Jag är utställningsproducent, formgivare och snickare. I mitt yrkesliv hitintills har jag arbetat med allt från inredningar, snickerier, utställningar och scenografi till pedagogik, ledarskap och projektledning. Jag kommer närmast från jobbet som dekorchef på Stadsteatern/Kulturhuset.

Under större delen av mitt yrkesliv har jag verkat som egenföretagare, ibland varvat med uppdrag på institutioner. Jag har länge önskat mig till skolvärlden och fick så nu äntligen möjligheten att arbeta på anrika Nyckelviksskolan. Det ska bli mycket spännande och jag ser fram emot ett innehållsrikt och roligt år.”

Nyckelviksskolan Ylva W FranzénSå här skriver Ylva W Franzén som kommer att undervisa Färg, form och hantverk i Keramik:

”Det var efter en praktikperiod på Åfors glasbruk som det stod klart för mig att jag ville arbeta som glasformgivare. Jag gick mitt tredje och sista år på förberedande Gotlands Konstskola och sökte därför in på Konstfack, Keramik & Glas. Under utbildningen riktades dock mitt intresse för glas istället mot det material som gav mig störst utmaning – keramiken. Sedan magisterexamen 2006 bedriver jag min verksamhet som keramiker och konstnär i G:a Porslinsfabriken i Gustavsberg. Jag arbetar främst med offentlig gestaltning och utställningar, både enskilt och i olika samarbetsprojekt. De senaste åren har jag bland annat arbetat med uppdrag på Karlstad sjukhus, Astertorget i Gustavsberg och Kvibergsskolan i Göteborg, de sistnämnda är pågående projekt. Samarbetet med textilkonstnär Jenny Bergman har pågått sedan 2005, till en början med stöd av Konstnärsnämnden, i vilket vi tillsammans undersöker och utvecklar screentryck, glasyr och mönster på kakel och klinker.

I egenskap av pedagog har jag under de senaste tio åren befunnit mig i ett flertal konstnärliga kunskapsmiljöer och lärandesammanhang. Förutom som vikarierande keramiklärare på Nyckelviksskolan har jag varit anlitad som lärare, föreläsare, workshopledare och opponent på HDK, Capellagården och VCU School of the Arts i Qatar.”

Nyckelviksskolan Pablo Londono SarriaPablo Londoño Sarria kommer att undervisa Färg, form och hantverk i Textil tryck. Pablo har själv gått på Nyckelviksskolan under två läsår 2007-09, dels på Färg, form och hantverk och sedan på Textil form. Han utbildade sig vidare i modedesign på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam och på Central Saint Martins i London. Pablo har jobbat bland på designstudios i London som kostymdesigner för scen och film samt designat för jeansindustrin i Amsterdam. Idag driver Pablo den antirasistiska plattformen this is Sweden och jobbar som modedesigner från studion i Fruängen. Foto: Patricia Reyes,

Hej!

Nu närmar det sig! Vi som är här på skolan börjar känna oss väldigt förväntansfulla över att snart få träffa dig och dina 191 skolkamrater. Det ska bli så roligt!

Här kommer lite läsning fram till dess:

Studerandeinformation 2018-19

 

Tidplan 2018-19

 

Vi har samlat det mesta du behöver veta för att du ska kunna tillgodogöra dig din utbildning så bra som möjligt.

Vid läsårstarten kommer du också att få tillgång till ditt undervisningsschema, ett kalendarium för höstterminen med information om föreläsningar, kursplaner, elevkårsinformation och dylikt. Vi håller på med de sista små justeringarna i undervisningsschema, så vi kan inte presentera dem än.

Uppropet äger rum måndag 20 augusti kl 9.00 i Ansgarskyrkan nära busshållplatsen i Lidingö Centrum. Ansgarskyrkan är en lokal vi lånar ibland då vi för tillfället är lite trångbodda på skolan – vi är naturligtvis religiöst obundna. Därefter är det en hel skoldag som pågår till kl 15.45.

Uppropet kommer att ta ca 40 minuter. Efter det promenerar vi upp till skolan som ligger 5 minuter därifrån och fortsätter dagen med din lärare och den nya klassen.

Om du inte redan har gjort det, glöm inte att senast nu på fredag 10 augusti betala in första delen av terminsavgiften (4 000 kronor) till plusgirokonto 28233-5 eller swisha till nummer 123-513 78 15. Du måste skriva namn som meddelande för inbetalningen för att vi ska kunna härleda den!

Välkommen till Nyckelviksskolan!

Rektor Cecilia Darle och all personal

Nyckelviksskolan Konst- och kulturutbildningar Konstskolan Basis Järvaveckan Myndigheten för yrkeshögskolan

Under Järvaveckan på Spånga IP måndagen den 11 juni berättade alumner från Nyckelviksskolan och Konstskolan Basis om vilken roll deras förberedande utbildningar inom konst, design och arkitektur har spelat för dem, både då det gäller att välja väg, få nödvändiga färdigheter och kunna tillgodogöra sig vidare studier på högskolenivå.

Våra tidigare studerande Elena Ivona Ailenei, Hillevi Hesseldahl och Pablo Londono Sarria från Nyckelviksskolan representerade. Rektorerna Cecilia Darle (Nyckelviksskolan) och Maria Saveland (Konstskolan Basis) deltog också.

Detta samarbete arrangerades i samarbete med Myndigheten för yrkeshögskolan.

Nyckelviksskolan Konst- och kulturutbildningar Konstskolan Basis Järvaveckan Myndigheten för yrkeshögskolan

Äntligen kommer det bilder från Nyckelviksskolans vårutställning som gick av stapeln under kalasväderhelgen fredag till söndag 18-20 maj 2018!

Foto: Magnus Svensson

Nyckelviksskolan förlängd ansökan

Följ våra anvisningar på ”Att söka / Så söker du”: https://nyckelviksskolan.se/att-soka/sa-soker-du/

Vi öppnar åter upp plattformen för digitala arbetsprover och intyg/betyg nu på torsdag 24 maj kl 17.00-21.00 samt på tisdag 29 maj kl 17.00-21.00. Då går det att logga in och ladda upp arbetsprover och betyg/intyg.

Vid frågor kan mejla: magnus.svensson@nyckelviksskolan.se .

Aktuellt - Nyheter - Instagram 10

Nyckelviksskolan har ett härligt och roligt Instagram-konto. Följ oss!

Till Instagram

 

Nyckelviksskolan Vårsalongen 2018 Liljevalchs Mari Pårup

Passa på att besöka Vårsalongen på Liljevalchs där vår huvudlärare på Keramisk form, Mari Pårup finns representerad med fyra keramiska skulpturer.

Vi kan också med glädje notera att tidigare studerande som Emelie Liljebäck (Metall 2010-11), Kristoffer Grip (Allmän linje, numera Färg, form och hantverk 2004-05) och Lars Agger (Arkitektassistent-utbildningen 1974-75) tillhör den utvalda skaran medverkande konstnärer.

Vårsalongen pågår till den 25 mars.

Läs mer om Vårsalongen 2018

Fram till måndag den 8 januari visas en idéutställning på Nyckelviksskolan med förslag om tillbyggnad med keramikverkstad. Det är studenterna på årskurs 5 vid Arkitekturskolan KTH som under ledning av lärarna Teres Selberg och Leif Brodersen har arbetat fram olika förslag med skisser, modeller och texter.

De har tagit avstamp inspiration av en studieresa till Portugal (Porto, Obidos och Lissabon), studiebesök och intervjuer i keramikverkstäder hos enskilda yrkesutövare, på Gustavsberg och på Konstfack. De har på olika sätt förhållit sig till det inlämnade förslaget på ändring av detaljplan hos Lidingö Stad.

Läs mer om detaljplaneändring för Nyckelviksskolan

 

Studenterna som medverkar:

Anna Barenghi, Hanna-Thea Björö, Helene Boström, Marieke van Dongeren, Albin Landström, Ulrika Lavér, Ramina Mirzaie, Johanna Nordin, Isabelle Pohjanen, Hanna Sander, Elin Sundvall, Sofie Tidstrand och David von Martens

Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Illustration av David von Martens
Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Modell av David von Martens
David von Martens presentation

 

Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Skiss av Helene Boström
Presentation av Helene Boström

 

Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Modell av Hanna Zander
Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Platsanalys av Johanna Nordin
Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Skiss av Johanna Nordin
Projektdagbok av Johanna Nordin Platsanalys av Johanna Nordin Alternativ detaljplan av Johanna Nordin Förslag G5 – Backen nedanför Granvägen 1 av Johanna Nordin Förslag G2 – Bygga själv av Johanna Nordin Förslag F2 – Bredvid Tallbo av Johanna Nordin Förslag F1 – Bevara Tallbo av Johanna Nordin

 

Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Skisser av Sofie Tidstrand
Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Illustration av Marieke van Dongeren
Presentation av Marieke van Dongeren

 

Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Modell av Albin Landström
Nyckeviksskolan Arkitekturskolan KTH
Illustration av Albin Landström
Presentation av Albin Landström

 

Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Illustration av Isabelle Pohjanen
Presentation av Isabelle Pohjanen

 

Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Skisser av Anna Barenghi
Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Illustration av Anna Barenghi
Presentation av Anna Barenghi

 

Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Skiss av Ramina Mirzaie
Presentation av Ramina Mirzaie

 

Nyckelviksskolan Arkitekturskolan KTH
Skiss av Elin Sundvall

Presentation av Elin Sundvall
– – –

Ett tack till alla studenter som delat med sig av sina presentationer!

Nyckelviksskolan Moderna Museet Rivane Neuenschwander Manipulera världen

Möblerna som Nyckelviksskolans studerande på Trä – form och design och Arkitektur och design jobbade fram i samarbete med den brasilianska konstnären Rivane Neuenschwander för 4-5 år sedan är nu utställda i Moderna Museets stora utställning ”Manipulera världen” som pågår till den 21 januari.

Möblerna har under flera års tid stått i Moderna Museets foajé.

Läs mer på Moderna Museets hemsida
Nyckelvikskolan Jul
Illustration av Ellen Bäck, Färg, form och hantverk gr 1
Nyckelviksskolan Sofia Norberg
Illustration av Sofia Norberg, Bild och grafisk form 2017-18

Vi har frågat runt bland våra studerande som gick förra och förrförra läsåret var de har tagit vägen och många har svarat glatt. Nyckelviksskolan vill därför gratulera er som har kommit in på och studerar på:

Konstfack – Grafisk formgivning & Illustration, Industridesign, Inredningsarkitektur & Möbeldesign, Keramik & Glas, Konst, Textil, Ädellab, Fri konst, Ämneslärarprogrammet bild och slöjd i grundskolans åk 7-9 samt Ämneslärarprogrammet bild och design i gymnasieskolan

Kungl. Konsthögskolan –Fri konst

Beckmans Designhögskola – Form, Mode samt Visuell kommunikation

LiU Malmsten – Möbeldesign och Möbeltapetsering

KTH –Arkitektutbildning

Designhögskolan vid Umeå universitet – Industridesign

Textilhögskolan vid Högskolan i Borås – Textildesign samt Modedesign

HDK vid Göteborgs universitet – Keramikkonst, Smyckekonst, Textilkonst samt Design

HDK Steneby – Metallformgivning

Akademin Valand vid Göteborgs universitet – Filmisk gestaltning

Lunds universitet / Lunds tekniska högskola – Arkitektutbildning samt Industridesign

SLU Ultuna – Landskapsarkitektprogrammet

Jönköpings universitet – Visuella effekter

Gävle högskola – Bildpedagogik

Södertörns högskola – Konst, kultur och ekonomi

Stockholms universitet – Konstvetenskap

Central Saint Martins i London – Fashion Communication and Promotion

AA School i London – arkitektutbildning

University of Brigthon – Textiles

Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam – Graphic Design samt Fine Arts

KADK – Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konserveringi Köpenhamn – arkitektutbildning

Kunsthøgskolen i Oslo – Fri konst

Den Norske Filmskolen i Lillehammer – Filmscenografi

IDEP Barcelona – Grafisk design

Staatliche Berufsfachschule für Holzbildbauer i Rhön-Grabfeld, Bayern

HV Skola – Högre textilhantverk

Hyper Island – Digital Media Creative

Nackademin – Hållbart byggande

Musikinstrumentakademin i Upplands Väsby

Forsbergs skola – Grafisk design / Reklam

Gerlesborgsskolan i Stockholm samt Bohuslän

Konstskolan Idun Lovén – Måleri samt Skulptur

Grafikskolan

Pernbys målarskola

Dômen Konstskola

Ölands folkhögskola – Konstlinjen

Blekinge folkhögskola – Textillinjen

Hantverksakademins lärlingsutbildning – Keramiker

Leksands folkhögskola – Keramik

Skarpnäcks folkhögskola – Serietecknare

Skurups folkhögskola – Filmlinjen

Vi vill också gratulera de hantverkspedagoger som har fått arbete inom förskola, öppen barnverksamhet, skola, daglig verksamhet, arbetsterapi och ställen som Stockholms Stadsmission Remake, Rum för barn på Kulturhuset! En glad hälsning skickar vi även till er som går på praktiserar på arkitektkontor och hos möbelformgivare!

Och sist men inte minst till er som inte nådde hela vägen fram det här året, ge inte upp, håll kontakten och ta gärna hjälp av oss.

Nyckelviksskolan förvandlades för en dag till ett kulturhus fredagen den 25 augusti. Varje grupp/klass fick i uppgift att skapa förutsättningar för ett monumentalverk på olika ställen. Sedan passerade samtliga studerande och adderade något till monumentalverket som kunde ha namn som: ”Dov luftighet”, ”Växande svärta” ”Böljande prakt”, ”Tissel och tassel” och ”Glittrande skärpa”.

Nyckelviksskolans styrelse har utsett en ny rektor. Cecilia Darle kommer att tillträda nu på tisdag den 7 mars.

Ordförande för styrelsen, Johan Wingestad säger:

”Cecilia tar över en skola som står mycket stark. Vi är glada att vi nu har får en pedagog, tillika konstnär och dessutom en skicklig organisatör och tydlig ledare för den fortsatta utvecklingen av Nyckelviksskolan.”

Så här säger Cecilia Darle:

”Jag tackar för förtroendet och är redo att ta ett djupt andetag och sätta igång. Nyckelviksskolan är en unik plats med sina motiverade och hårt arbetande studerande, sina välutrustade verkstäder och stora nätverk. Jag vill medverka till att skolan ska fortsätta att stå sig stark i framtiden genom att utveckla våra utbildningar, öppna dörrarna för många nya sökande samt vara en trovärdig röst i samtidens kultur- och konstdebatt.

Nyckelviksskolan är mitt i en detaljplaneprocess med Lidingö Stad. Den syftar till att vi om några år ska kunna bygga till och anpassa skolan för att kunna möta framtiden med ännu bättre ateljéer och verkstäder.”

Vem är hon?

Nyckelviksskolan rektor Cecilia Darle

Cecilia har varit tillförordnad rektor på Nyckelviksskolan vid två tillfällen – det första under vårterminen 2011 och det andra under hela läsåret 2013-14. Dessförinnan har hon bland annat varit deltidsanställd som studierektor på Gerlesborgsskolan i Hamburgsund och tjänstgjort som adjunkt på KTH Arkitekturskolan i fyra år.

Cecilias nuvarande roll på Nyckelviksskolan är som utbildningsansvarig samt lärare i teckning och måleri för utbildningen Arkitektur och design. Hon har varit anställd på skolan sedan 2009.

Cecilia Darle kommer från Göteborg och är utbildad på Konsthögskolan Valand där hon tog examen 1992. Cecilia har sedan dess varit verksam som konstnär parallellt med varierande uppdrag inom utbildning och organisation. Under 2016 har hon curerat och medverkat i flera utställningar, till exempel ”Rummets rymder 1974” som visades på Uppsala Konstmuseum under hösten samt utställningen ”Vinklar” på det uppmärksammade galleriet hangmenProjects i Stockholm.

Pressmeddelande ny rektor

 

Intervju med ny rektor Cecilia Darle om Nyckelviksskolan

 

Pressbild – Cecilia Darle – foto: Magnus Svensson

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

Intervju med den nya rektorn Cecilia Darle om Nyckelviksskolan våren 2017

Det låter som om det är mycket på gång på Nyckelviksskolan. Vad händer egentligen?

Vi arbetar med att bygga till och förbättra våra ateljéer och verkstäder. Detta innebär bland annat att vi har sålt ett av vår fyra hus. Huset som kallades Freja kostade väldigt mycket att värma upp och krävde stora reparationer och installationer om vi skulle fortsätta få bedriva undervisning där. Under tiden som fastighetsprocessen fortgår behöver vi därför tränga ihop oss. Det har tagit lite tid och möda att komma tillrätta i den provisoriska situation vi nu ska leva i under några år framåt tills vår tillbyggnad kommit på plats. Men nu är det slutspikat!

Jag har hört att alla har det jättetrångt.

De flesta av skolans utbildningar har samma lokaler som tidigare. Några har fått det lite bättre medan lokalerna för teckning och måleri fått klämma ihop sig. Det innebär att alla skolans studerande någon gång under läsåret får ha det lite trängre, men de allra flesta dagar är vi i samma välutrustade fina verkstäder som vanligt.

Är det sant att ni ska stänga köket?

Matserveringen i sin nuvarande form kommer att upphöra – åtminstone under tiden vi lever i ovan nämnda provisorium. Men vi har kvar själva kökslokalerna och tittar på olika alternativ för framtiden i den här frågan. Anledningen att matserveringen upphör är att köket går med stor förlust, trots att alla älskar det. Vi tycker inte att vi kan försvara att så mycket av skolans budget används till köket istället för till utbildning, som ju är vår kärnverksamhet.

Hur blir det då med allt mysigt som skolan förknippas med?

Under stor del av det här läsåret har det saknats ett utrymme där alla skolans studerande kunnat träffas, hänga, fika och umgås. Det beror på att det tog längre tid än beräknat att få det klart. Nu finns det äntligen ett souterrängplan som tillhör er studerande. Där finns dels utrymmen för att äta lunch, men också för pubar, fester, möten och utställningar. Den här typen av plats är jätteviktig och är nu redo att fixas och tas över av skolans studerande.

Varför har ni inte råd med samma saker som förut?

Många skolor som är likvärdiga med Nyckelviksskolan upplever samma sak just nu. Dels är statsbidragen, som utgör en stor del av vår budget, kvar på samma nivå som 2013. Samtidigt har kostnaderna för löner, el, material med mera ökat. Det gör att ekonomin försämras. För att kunna utföra vårt uppdrag – som är att anordna excellenta utbildningar som leder till jobb och högskolestudier – har vi varit tvungna att titta i plånboken, räkna om och om igen och till sist göra de här åtgärderna.

Hur påverkas undervisningen av mindre pengar?

Den ska inte påverkas överhuvudtaget. Duktiga lärare, intressanta kurser och god materialkunskap är värden vi inte kommer att rucka på. Nyckelviksskolan vill fortsätta vara en välskött skola med supernöjda studenter och en bra arbetsgivare med motiverade och skickliga medarbetare. Så även om lokalerna är lite trängre här och där är innehållet minst lika bra som förut!

Hur mår Nyckelviksskolan?

Under det gångna året har vi genomgått stora förändringar på kort tid. Vi har flyttat runt, byggt om och stökat och bökat samtidigt som varje dag varit en skoldag. Det är klart att det märkts. Men väldigt många av skolans studerande rekommenderar Nyckelviksskolan till andra och jag är övertygad om att förändringar i grunden är bra. De uppmuntrar oss att tänka i nya banor, titta på oväntade lösningar, uppfinna förbättringar och vara noga med vad vi faktiskt har som huvuduppgift. Det är också precis vad varje designer, konstnär och formgivare måste göra varje dag.

Kontakt

Magnus Svensson, kommunikationsansvarig Nyckelviksskolan, tel 08-544 81 502, magnus.svensson@nyckelviksskolan.se

Johan Wingestad, styrelseordförande Föreningen Nyckelviksskolan, tel 070-300 04 93, wingestad@gmail.com

Cecilia Darle, tillträdande rektor Nyckelviksskolan, kontaktuppgifter fram till 6 mars: tel 070-775 42 43, darlececilia@gmail.com

Nyckelviksskolan Arkitektur och design Stockholm Furniture Fair

Denna gång representeras Nyckelviksskolan av utbildningen Arkitektur och design på Stockholm Furniture Fair som är tisdag till lördag 7-11 februari. Vi befinner oss denna gång i monter KF:10 som ligger invid den stora foajén som under beteckningen Greenhouse – Craft schools.

De studerande på Arkitektur och design har under åtta dagar arbetat fram prototyper av sittmöbler med utgångspunkten: “det unika i varje popcorn”. Vi vill ge sittmöblerna egenskaper och på olika sätt uppmuntra till socialt samspel. Musik och rytm har tjänat som inspiration till uppgiften. Vi har studerat design och form utifrån en konstnärlig process med det triviala popcornet som utgångspunkt.

Tisdag 7 februari – fredag 10 februari, kl 09.00 – 18.00 är mässan endast öppen för fackbesökare. Lördagen den 11 februari är allmänheten välkommen kl 10.00 – 17.00.

Stockholm Furniture & Light Fair är en fackmässa som arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mässan är världens största mötesplats för nordisk design. Här hittar man det mest kompletta utbudet av möbler, kontor, design, textil, belysning och övrig inredning för såväl hem som offentlig miljö. Mässan räknas idag som en av de mest intressanta designmässorna i världen.

För 1 dag är entréavgiften för studerande vid designskolor 80 kronor, betalning i kassan. Studerande vid designskolor är välkomna alla dagar.

En dag för fackbesökare är 230 kr vid betalning på mässan (200 kr vid förköp före mässan på mässans hemsida). Två dagar för fackbesökare är 330 kr vid betalning på mässan (300 kr vid förköp på mässans hemsida). Femdagarspasset kostar i jämförelse 430 kr vid betalning på mässan (400 kr vid köp på mässans hemsida).

På allmänhetens dag – lördag 11 februari kl 10-17 – är entréavgiften 140 kr (0-6 år gratis, 7-14 år 20 kr).

Mässkatalog och seminarier ingår i priset.

Stockholm Furniture & Light Fairs hemsida

 

Nyckelviksskolan Arkitektur och design Stockholm Furniture Fair

Nyckelviksskolan Bengt Julins stiftelse Eidem-Stiftelsen
Från vänster: Rolf Julin och Dagmar Klint Schmidt (Bengt Julins stiftelse), Benjamin Wllin, Joel Brynielsson, Sofia Johansson, Jonna Hallberg, Clara Nergårdh och Eva Andersson (Eidem-Stiftelsen).

Fem stipendier delades ut fredagen den 9 december på Nyckelviksskolan till studerande som studerat på skolan under läsåret 2015-16.

Bengt Julins stiftelse för Konsthantverk, konstindustri och industridesign delade ut stipendier på 25 000 kronor vardera till Benjamin Wallin (Färg, form och hantverk), Joel Brynielsson (Arkitektur och design), Clara Nergårdh (Textil form) och Jonna Hallberg (Bild och grafisk form). Syftet med stipendiet är att stötta studerande som efter avslutade studier vid Nyckelviksskolan vidareutbildar sig på högskolenivå inom det konstnärliga fältet. Årets Eidem-Stiftelsen-stipendiat som fick 10 000 kronor är Sofia Johansson (Bild och grafisk form).

Dessa stiftelser gör det möjligt att i samarbete med Nyckelviksskolan uppmuntra de studerande till vidare vägar inom konst, design, konsthantverk och arkitektur.

Programförklaring Bengt Julins stipendium
Nyckelviksskolan styrelse
Från vänster: Stefan Ahlenius, Johan Wingestad, Marie-Louise Bowallius, Per Elde, Anna Odhner, Helén Knutes Nyqvist och Katrin Behdjou Arshi.

Nyckelviksskolans huvudman är Föreningen Nyckelviksskolan, en ideell förening med invalda medlemmar som väljer styrelse. Styrelsen har det ekonomiska och övergripande ansvaret för skolans verksamhet och styrelsen tillsätter rektor/skolledning. Under Föreningen Nyckelviksskolans årsmöte torsdag den 24 november 2016 valdes en helt ny styrelse för en mandatperiod på två år.

Till styrelseordförande valdes Johan Wingestad. Han är kanslichef på Riksorganisationen Unga Synskadade och ledamot i Sveriges Bildkonstnärsfond. Johan var under fyra år ordförande i KIF (Föreningen Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare) och verkade för en sammanslagning av KRO (Konstnärernas Riksförbund) och KIF som blev verklighet våren 2015. Han har själv en bakgrund som keramiker och har gått på Capellagården och sedan på Keramik och Glas på Konstfack.

Övriga styrelseledamöter som valdes är:

Stefan Ahlenius har en bakgrund i drygt tjugo år som bildkonstnär och där offentliga miljögestaltningar ofta varit en central del i hans konstnärliga arbete. Under perioden 2001-2012 var han parallellt med sitt konstnärskap styrelseordförande för organisationen Bildupphovsrätt i Sverige, BUS. Sedan 2011 arbetar Stefan på den statliga myndigheten Konstnärsnämnden som utredare och analytiker med specialiseringen konstnärers ekonomiska och sociala villkor. Stefan sitter också genom sitt nuvarande uppdrag bland annat i rådet för kulturarbetsmarknaden och i referensgruppen för det statliga ramavtalet för konstnärers ersättning vid utställningar, MU-avtalet.

Katrin Behdjou Arshi är utbildad curator, östasienvetare och ekonom. Hon har arbetat mycket med mångfald, breddad rekrytering och representationsfrågor. Hon har arbetat på Tensta Konsthall och Botkyrka Konsthall / YAPP som curator och projektledare där hon utvecklat pedagogiska verksamheter och gränsöverskridande samarbeten mellan utbildning- förvaltning- och kulturområdet. Vidare har hon arbetat som byggprojektledare för byggnation av kultur- konsthall- och bibliotekslokaler för Botkyrka kommun. Idag arbetar hon på Stockholms Stad, kultur strategiska staben som kulturlots, en nyinrättad tjänst som bl a ämnar stärka kulturaktörens utveckling i Stockholm och i sammanhanget skapa god fastighetsutveckling för kulturinstitutioner. Hon gick på Allmän linje (idag Färg, form och hantverk) på Nyckelviksskolan 2003-04.

Marie-Louise Bowallius arbetar sedan april 2016 som prefekt på institutionen för Design, Inredningsarkitektur och Visuell kommunikation på Konstfack. Dessförinnan arbetade hon på Beckmans Designhögskola som lektor och studierektor. I egenskap av studierektor ansvarade hon för att dra igång och leda ett systematiskt kvalitetsarbete vid lärosätet och är även som prefekt vid Konstfack ansvarig för kvalitet i verksamheten vid den egna institutionen samt ledamot i Konstfacks Kvalitetsråd.

Per Elde är arkitekt SAR/MSA och är adjunkt och årskursansvarig på grundutbildningen på Arkitekturskolan KTH. Han har tidigare arbetat på Konstfack på magisterprogrammet på Konstfack och är engagerad i Tensta arkitekturskola som verkar för en breddad rekrytering till arkitektur och designutbildningarna. Per har både från Konstfack och Arkitekturskolan KTH erfarenheter från när dessa lärosäten har flyttats. Han är även sedan många år gästlärare i arkitektur på Nyckelviksskolan. Per har en gång själv gått på Nyckelviksskolan, Allmän linje 1974-75.

Helén Knutes Nyqvist är lektor i specialpedagogik vid Stockholms universitet och arbetar främst med undervisning inom lärarutbildning och specialpedagog- och speciallärarutbildning. Helén disputerade i pedagogik år 2009 med avhandlingen ”Gestaltandets pedagogik – om att skapa konsthantverk”. Avhandlingen syftade, dels till att beskriva Nyckelviksskolan som en plats för skapande av konsthantverk med utgångspunkt i hantverkspedagogutbildningen men omfattade även skolan i stort, och dels till att skapa viss teoretisk förståelse ur ett pedagogiskt perspektiv av ett konstnärligt gestaltande i material. Ett fortsatt forskningsintresse handlar om villkor för konstnärskap och funktionsnedsättning, ett annat om hur demokratiska processer görs i lärarutbildning – frågor som väl tangerar vad som tas upp i hantverkspedagogutbildningen.

Anna Odhner är nationalekonom och arbetar idag som utredare/förhandlare på Saco med fokus på kollektivavtalad tjänstepension och trygghetsförsäkringar. Anna har tidigare arbetat under många år i regeringskansliet bl a som projektledare och enhetschef på Arbetsmarknads- och Näringsdepartementet samt i Statsrådsberedningen.

Nyckelviksskolan Julmarknad 2016Hjärtligt välkomna till Nyckelviksskolans julmarknad 2016! Vi konststuderande vid Nyckelviksskolan önskar er God Jul och bjuder in till konstjulmarknad lördagen den 3 december kl 10.00-17.00. Huset kommer vara fullt av konst, design och hantverk! Försäljning av glögg och fika kommer tillhandahållas. Observera: Viktigt att ta med kontanter (de flesta tar också swish) och ett glatt humör!

Facebook-evenemanget

 

#nyckelvikenjul
#julmarknad

De bästa bidragen inom illustration, grafisk design och rörlig bild i årets tävling Kolla! hyllades på den stora prisutdelningen torsdag den 27 oktober på ett fullsatt Hotel Rival i Stockholm. Konferencier var Ika Johannesson.

Grattis i efterskott vill Nyckelviksskolan säga till Alexandra Falagara och Brita Lindvall Leitmann (som tillsammans driver Bastion – Agency Studio Lab) till guld i de tunga kategorierna ”Grafisk design – Böcker” för formgivningen till ”Alice Lyttkens samlade författarskap” (Albert Bonniers Förlag) samt ”Rörlig bild – Vinjetter, webb och TV” för deras arbete för TV-programmet ”Kobra” (Sveriges Television). Dessutom gratulerar vi Lotta Sjöberg och Mikael Jacobsson till det som kallas Publikens pris för ”Orka torka. Motståndsinspiration från Facebookgruppen Family living the true story”. Alexandra och Mikael är huvudlärare för utbildningen Bild och grafisk form. Brita brukar undervisa där. Lotta Sjöberg är också gammal nyckelvikare.

Av totalt 964 tävlande bidrag i 14 kategorier var det 28 guld- och silvervinnare som fick gå upp på scenen och ta emot diplom och hyllningar. Tävlingen Kolla! arrangeras av Svenska Tecknare.

Foto från Kolla! 2016 av Jenny Gustafsson.

Rummets rymder 1974

29 september – 20 november 2016

Mohamed Camara, Yorjander Capetillo Hernández, Kristina Jansson, Christina Langert, Joanna Lombard, Cecilia Nygren, Malin Pettersson Öberg, Kristina Bength och Cecilia Darle.

Gör som Färg, form och hantverk grupp 3 gjorde tillsammans med sin lärare Malin Pettersson Öberg, åk till Uppsala och upplev utställningen ”Rummets rymder 1974” på Uppsala konstmuseum. Det är en grupputställning med nio konstnärer, varav tre av de medverkande – Cecilia Darle, Kristina Bength och Malin Pettersson Öberg – undervisar på Nyckelviksskolan. Cecilia och Kristina är också initiavtagare och curatorer för utställningen samt redaktörer för publikationen som kommit ut i samband med utställningen.

Om det går att sammanfatta utställningen i några få ord kan en kanske säga att det handlar om minnet som rum och konstnärerna har bland annat hämtat inspiration från författaren George Perecs bok ”Rummets rymder” som kom ut 1974.

Läs mer på Uppsala konstmuseums hemsida >>

Nyckelviksskolan Fröhuset

Vi är så glada för den färdigställda paviljongen som vi kallar ”Fröhuset”. Den ska inhysa keramikverkstaden de närmaste fyra läsåren. Redan detta är en stort lyft vad det gäller arbetsmiljö och arbetsytor.

Överhuvudtaget sker mycket arbete med våra lokaler just nu. Vid sommarens slut kommer vi att ha en ny grafikverkstad, två målarsalar samt uppehållsrum för de studerande på Granvägen 1. På Granvägen 3 kommer en ny målarsal, ”Studion” stå till förfogande. Dessutom inreds en ny vävsal samt en ny ateljé för textil form i Tallbo.

Startsida - Puff - Instagram 06Nyckelviksskolan lever sitt eget liv på Instagram under hashtag #nyckelviksskolan. Det finns cirka 2300 bilder där just nu.

#nyckelviksskolan

I år kunde Nyckelviksskolans utbildningar presentera särskilt starka och fina utställningar i de olika husen på skolområdet under Nyckelviksskolans vårutställning fredagen till söndagen 13-15 maj. Hantverkspedagogerna hade också en öppen verkstad för såväl barn som vuxna.

 

Bastion Agency Studio Lab tilldelades häromveckan Svensk Bokkonsts diplom för formgivningen av Roxane Gays ”Bad Feminist” (Albert Bonniers Förlag 2015)! Bastion startades och drivs av Alexandra Falagara som också huvudlärare på Bild och grafisk form och Brita Lindvall Leitmann som är återkommande gästlärare. Båda är också gamla nyckelvikare. Grattis Alexandra och Brita!

Motiveringen lyder: ”Formen för denna feministiska essäsamling ligger i framkant av en ny progressiv rörelse av normbrytande formgivning. Den kännetecknas av en kompromisslöshet inför materialen och en omsorg om detaljer där varje designval är ett resultat av noggrann research.”

Fotona tillhör Svensk Bokkonst och fotograf är Jens Östman / Kungliga Biblioteket.

Nyckelviksskolan Hantverkspedagog Lidingö StadEn sommarkurs i färg, form och hantverk för barn och ungdomar mellan 10-16 år. Kom och prova på olika material och tekniker i Nyckelviksskolans fina lokaler! Fem dagars kurs med konst och hantverk som sker 13-17 juni 2016. Arbetsdagarna kommer att vara måndag-fredag klockan 10.00-16.00. På fredag förmiddag hänger vi en utställning av vad vi gjort, som vi visar vid lunchtid som avslutning. Vi som leder arbetet och kommer att vara tillsammans med er är nyutbildade hantverkspedagoger. Kursen är ett samarbete mellan Nyckelviksskolan och Lidingö stad.

Vi tar emot två åldersgrupper, 10-12 år och 13-16 år. Avgiften är 600 kr och i det ingår material. Lunch tar du med själv, men vi står för fika och frukt.

Anmälan
Anmäl via e-post till anneli.mannberg@lidingo.se. Uppge kursdeltagarens namn, adress, personnummer och telefonnummer. Anmälan kan bara göras av vårdnadshavare. Antalet platser är begränsade.

Exempel på aktiviteter
Måleri – Måla på duk med riktiga färger och prova på att måla modell.
Skulptur – Av återbruksmaterial och saker från närmiljön skapar vi skulpturer.
Naturgestaltning – Med det vi hittar i naturen skapar vi ett gemensamt konstverk.
Textiltryck – Rita mönster och tryck på tyg.
Seriecollage – Vi skapar serier med teckning och collage.

Nyckelviksskolan Konst- och kulturutbildningUnder hösten 2015 genomförde Myndigheten för yrkeshögskolan inledande tillsyn på Hantverkspedagogutbildningen årskurs 1. Myndigheten genomlyste ett stort antal Konst- och kulturutbildningar hos samtliga utbildningsanordnare för att säkerställa att de utbildningar som nu ingår i den nya utbildningsformen och som har statsbidrag förvaltar sitt uppdrag och genomför utbildningarna enligt ansökan. Tillsynen gick för Nyckelviksskolans del mycket bra, det vill säga myndigheten kunde inte påtala någon brist.

De två utbildningar som genomgått inledande tillsyn utan anmärkning – Nyckelviksskolan och KV Konstskola – blev senare under hösten kontaktade av myndigheten med besked om att bli kvalitetsgranskade. I december 2015 genomfördes granskningen. Utbildningen Färg, form och hantverk valdes av myndigheten ut att granskas eftersom de var nyfikna på hur vi säkerställer att de fyra grupperna får likvärdig utbildning. Besöket var mycket givande för myndigheten och de lär sig av hur vi arbetar.

Nyckelviksskolan Myndigheten för yrkeshögskolanMyndigheten för yrkeshögskolan hade inga rekommendationer eller anmärkningar att komma med efter kvalitetsgranskningen. Detta är Nyckelviksskolan helt ensam om bland alla utbildningsanordnare och det är vi mycket stolta över!

Kommunikationsansvarige Magnus Svensson kunde knappt gå en meter i Greenhouse på Stockholm Furniture Fair utan att träffa tidigare studerande från Nyckelviksskolan, som nu ställde ut i montrarna eller besökte denna årliga mässa på Stockholmsmässan i Älvsjö. Han tog tog tillfället och intervjuade ett par av dessa tidigare nyckelvikare.

Kristina Schultz i Ung Svensk Forms monter i Greenhouse på Stockholm Furniture Fair den 10 februari 2016.

Kristina Schultz hemsida Reportage i Hemslöjd om Kristina Schultz projekt

 

– – – – – – – – – – – – – – –

Filip Cassergren, studerande på Oslo and Akershus University College of Applied Sciences (HiOA) i deras monter i Greenhouse på Stockholm Furniture Fair den 11 februari 2016.

Nyckelviksskolan Nyckelvikspodden podcast

Några studerande har tagit saken i egna händer och börjat göra en podcast. Nyckelvikspodden finns på SoundCloud, iTunes och finns att hitta på podcast-appar. Varje torsdag kommer ett nytt avsnitt. Det första avsnittet tar plats uppe på Bild och grafisk form.

Nyckelvikspodden avsnitt 1 Nyckelvikspodden Keramisk form Nyckelvikspodden Färg, form och hantverk

 

Hela skolan kickade igång arbetet efter juluppehållet med en temavecka som kretsade kring teckning – kommunikation – form. De studerande jobbade i grupper om fyra.

Som uppvärmning ägnades första dagen åt teckning där de studerande omväxlande placerade sig på olika sätt i rummet och de andra tecknade. Det handlade om vila, rörelse, samtal, olika scener som exempelvis bråk, gestik, placering i förgrunden eller i bakgrunden. På eftermiddagen tränade de studerande att i teckning fånga händer som höll i olika ting.

Dag två fick grupperna ut påsar med 16 ord, där de fick välja ut 4 ord och teckna dessa i fantasin utan egentlig förebild. De fick pröva att gör flera teckningar av varje sak. Gruppen kommunicera sedan vilka 4 föremål som ska utgöra slutversionen, hur de samspelade med varandra i fråga om form, skala och uttryck. För att förstärka detta uttryck och samspel valde gruppen en känsla, ett adjektiv, till exempel vilande, aggressiv, splittrad, komplex som då blir sceneriets karaktär. Detta skulle leda till ett tredimensionellt bygge.

Under dag tre tog den tredimensionella gestaltningen vid utifrån det tema/den känsla och de teckningar som bestämts dagen innan. I gruppen kommunicerade de studerande vidare med hjälp av pennan om den tredimensionella översättningen: uttryck, storlek, skala, form och material.

Sista dagen ägnades åt att lägga sista handen vid de tredimensionella byggena, genomgång och en gemensam vernissage / rundvandring över hela skolan.

Foto: Martin Josefsson

Våra studerande anordnar en insamling till Musikhjälpen genom att auktionera ut sina verk på Tradera. Auktionerna pågår fram till kvällen lördag den 19 december. Intäkterna går oavkortat till Musikhjälpen.

Årets tema för Musikhjälpen är: Ingen ska behöva fly undan klimatet. Miljontals människor är just nu på flykt runt om i världen. Och det är inte bara krig och väpnade konflikter som är orsaken. De senaste fem åren har över 100 miljoner människor tvingats fly på grund av klimatrelaterade katastrofer. Kraftiga skyfall, översvämningar och torka leder till att människor dör, skadas och förlorar sin försörjning. Nästan varje dag inträffar en naturkatastrof någonstans i världen och de flesta av dem är klimatrelaterade. Forskarvärlden är enig om att ifall temperaturerna på jorden fortsätter att stiga kommer de klimatrelaterade katastroferna att bli fler och kraftigare i framtiden. Det innebär också att många fler människor kommer tvingas på flykt.

Evenemanget på Facebook

 

Nyckelviksskolans Tradera-auktion
Vid Föreningen Nyckelviksskolans årsmöte på torsdagen den 26 november valdes Gunilla Persson till ny ordförande i styrelsen. Johan Stenberg avtackades efter sex år som styrelseordförande och även glaskonstnären Gunilla Kihlgren efter åtta år som styrelseledamot. Två nya ledamöter valdes in: fd generaldirektör Christer Wadelius och konstnären / hantverkspedagogen Zafire Vrba.

Nyckelviksskolan Gunilla PerssonGunilla Persson är sedan 2010 VD för AIX Arkitekter, ett av Sveriges tio största arkitektföretag med cirka 100 anställda. Hon har även erfarenhet av projektledning och var under 10 år verksam på Statens fastighetsverk där hon ledde ett flertal uppmärksammade projekt som Världskulturmuseet i Göteborg, Sveriges ambassadörs residens i Pretoria i Sydafrika och ”House of Sweden”, Sveriges ambassad i Washington. Gunilla är arkitekt SAR/MSA, tog examen på KTH Arkitekturskolan år 1985 och har senare även studerat Byggnadskonst på Kungliga Konsthögskolan.

 

Nyckelviksskolan Christer WadeliusChrister Wadelius är numera pensionär, men har en mycket tung meritförteckning. Han var generaldirektör under tio års tid på Fastighetsverket. Tidigare har han även arbetat på Byggnadsstyrelsen som projektledare och dessutom haft olika funktioner på Finansdepartementet samt på Utbildningsdepartementet. Christer är från början arkitekt SAR/MSA och arbetade som arkitekt i tolv år innan han fick andra uppdrag. Christer har och har haft diverse styrelseuppdrag, bland annat på Högskolan i Halmstad och Fortifikationsverket.

 

Nyckelviksskolan Zafire VrbaZafire Vrba är konstnär och hantverkspedagog utbildad på Nyckelviksskolan. Zafire arbetar med tillgänglighet, transperspektiv och feminism, bland annat som programledare på Utbildningsradion för programmen Sexbyrån och Byggänget. Pedagogik som konstform och konst som pedagogisk grund är arbetssätt som Zafire använder sig av i sitt arbete. Sedan ett par år tillbaka driver Zafire konstprojektet SVAR PÅ TAL om verbalt självförsvar och det feministiska galleriet FAGS. Zafire har ateljé i Kvarteret Odin i Solna. Foto: Karin Alfredsson/UR

Zafire Vrbas hemsida

Nyckelviksskolan Instagram

Våra studerande lägger dagligen upp bilder på Instagram på sånt de arbetar med, verk och från Nyckelviksskolan i vardag och fest.

Instagram #nyckelviksskolan

En högtidlig stipendieceremoni hölls på Designgalleriet tisdag den 6 oktober där Nyckelviksskolans jubileumsutställning tar plats.

Bengt Julins stiftelse för Konsthantverk, konstindustri och industridesign delade ut stipendier till Irma Eneroth, Joel Brynielsson, Johannes ”Jocke” Arvidsson, Johanna Jelinek Boman (Färg, form och hantverk), Hillevi Hesseldahl (Arkitektur och design), Freja Willborg (Textil form), Natasia Wadsted (Keramisk form), Kristin Wester (Metallformgivning), Simon Öreby (Trä – form och design), Maja Korpi (Bild och grafisk form) och Josefin Levmo Malm (Hantverkspedagogutbildningen). Årets Eidem-Stiftelsen-stipendiat är Julia Wallman (Textil form).

Dessa stiftelser gör det möjligt att i samarbete med Nyckelviksskolan uppmuntra de studerande till vidare vägar inom konst, design, konsthantverk och arkitektur. Stipendiaterna fullbordade sina utbildningar på Nyckelviksskolan i våras och fick diplom och vardera 10 000 kronor. Vi är stolta och rörda!

Programförklaring Bengt Julins stipendium

Nästa gång du står på perrongen på Fridhemsplans tunnelbanestation så passa att kolla in utställningen ”Strövtåg i minnet” av Leyun ”Lele” Wang. Den är uppe juli 2015 – juni 2016 och är en del av SL:s konstsatsning ”Konstväxlingar – svartvita bilder”. Originalbilderna är gjorda i tusch. Leyun Wang är lärare i vävning på Nyckelviksskolan.

Leyun Wangs hemsida

Läsåret 2015-16 började med upprop på tisdag den 18 augusti. På fredagen hade vi en trum-workshop på Nyckelviksskolan för att lära känna varandra under avspänd handledning av slagverkaren Juan Romero och hans medhjälpare Malte.

Ny lärare i keramik på utbildningen Färg, form och hantverk är August Sörenson. Han tog sin masterexamen på Konstfack i maj 2015 och har en gång i tiden varit studerande på Nyckelviksskolan. Vi har låtit August berätta med egna ord:

Bakgrund, utbildning och yrkesliv

Jag började min konstnärliga utbildning 1999 då jag antogs vid Nyckelviksskolans keramiklinje och har sedan dess studerat både på Capellagården och nu senast på Konstfack där jag tog min master 2015. Jag har därigenom haft förmånen att undervisas av några av de mer namnkunniga lärarna inom området: Mari Almqvist, Leon Simonsson, Torleif Johansen, Kenneth Williamsson, Gunilla Kihlgren, Torbjörn Kvasbø, Gunnel Sahlin, Per B Sundberg och Zandra Ahl. Tack vare dessa lärare har jag fått en rik och diversifierad utbildning.

Sedan 2003 har jag haft ateljé i G-studions ateljéförening i Gustavsberg och min praktik har involverat utställningar, produktion av bruksgods, legoarbeten åt andra keramiker och konstnärer, föreläsningar och undervisning. Ihop med min utbildning har detta gett mig en gedigen kunskap om lera, glasyr och keramik samt hur keramik kan brukas, ställas ut och diskuteras.

G-studion gav mig ett kontaktnät tidigt och fortsätter att fungera som ett drivhus för nyexaminerade konstnärer och formgivare. Tack vare G-studion och mitt konstnärliga arbete har jag haft möjligheten och förmånen att få resa och arbeta utomlands, jag har därigenom även fått ett visst kontaktnät utanför Sveriges gränser och en överblick av vad som görs internationellt.

Med sju års yrkeslivserfarenhet och som nyexaminerad vet jag vad som väntar i det konstnärliga arbetslivet såväl som inom de högre utbildningarna, något som jag tror kan vara till nytta för studenterna på Nyckelviksskolan.

Förväntningar

Eftersom jag själv har gått på Nyckelviksskolan som elev och dessutom undervisat där är jag välbekant med skolan som plats, dess goda rykte och historia. Att bli en del av Nyckelvikskolans lärarkår, att få bidra med min kompetens och mina erfarenheter känns väldigt hedrande. Mina förväntningar är att det kommer bli en rolig, utmanande och fantastisk tid!

Tankar du vill förmedla

Jag vill inte att kunskap ska vara något statiskt. Jag försöker istället se på kunskap som ett verktyg med vilket vi kan undersöka världen runt omkring oss. Vi kan göra tillägg och ta bort; vi kan omforma och diskutera vår verklighet. Det jag vill ge till studenterna är praktiska och teoretiska verktyg med vilka de själva ska upptäcka och utmana sin omvärld.

Att arbeta konstnärligt och finna sitt personliga uttryck är att försöka förstå sig själv och sina medmänniskor, kort sagt att kommunicera. Det jag ser som lärarens främsta uppgift är att ta till vara på elevens individuella begåvning och önskemål och därigenom finna ut vad som är elevens ”språk”. Jag tror att detta är grunden för att skapa en kreativ miljö där studenterna vågar prata om sina arbeten, där de vågar försöka och inte blir rädda för att misslyckas.

För mig själv var de grundläggande åren oerhört viktiga, de gav mig en identitet och ett självförtroende att fullfölja mina drömmar. Nyckelviksskolan är en av de platser där våra framtida konstnärer, konsthantverkare och formgivare börjar sin bana och jag ser det som ett stort förtroende att få hjälpa dem en bit på vägen.

August Sörensons hemsida

Kristina Bength NyckelviksskolanUnder läsåret 2015-16 kommer Kristina Bength att vikariera som lärare i teckning och måleri och som grupplärare. Hon går in och vikarierar för Malin Pettersson Öberg, som har tagit tjänstledigt för att jobba i några konstprojekt i Sverige och utomlands.

Kristina Bength är född 1984 i Falun. Hon är utbildad vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän 2003-2005 och Valand Konsthögskola 2005-2008 och som utbytesstudent vid Kungl. Konsthögskolan 2007-2008.

För närvarande visas Kristinas akvarellinstallationer i hennes och konstnären Cecilia Darles utställning I marginalen på platsens sidor på Rättviks Konsthall, och på Gävle Konstcentrum där hon deltar i utställningen En annan version (eller en dröm) med verket Det ljus som delats.

År 2009 presenterade Kristina Bength sin separatutställning Skiftningar inuti bilden av ett namn på Galleri Flach i Stockholm. Tillsammans med Galleri Flach har Kristina deltagit i olika konstmässor, bland andra Volta i Basel (2009) och Volta NY i New York City (2013). 2011 hade hon sin andra separatutställning Amanda Kristina Pedersens Fysionomiska undersökningar på galleriet. Samma år ställde Kristina ut separat på Galerie LM D i Paris med måleriinstallationen Within Cuts and Bends.

Sedan 2010 har Kristina Bength tillsammans med konstnärerna Sigrid Sandström och Jan Rydén samt curatorn Jonatan Habib Engqvist drivit det konstnärliga utvecklingsarbetet Thinking Through Painting som genom ateljésamtal och workshops undersöker måleri som ett sätt att tänka och producera mening. Förra året publicerade de i samband med en utställning på Konstakademien boken Studio Talks – Thinking Through Painting 2009-2014 som samlar essäer och transkriberade samtal med och av konstnärer och teoretiker.

Kristina Bength har mottagit 1-årigt och 2-årigt arbetsstipendium samt projektbidrag från Konstnärsnämnden, Marianne och Sigvard Bernadottes Konstnärsfonds måleristipendium, Axel Theofron Sandbergs akvarellstipendium, Härke Konstnärsstipendium, Ester Lindahls stipendium, Kirunastipendiet, Byggnads Kulturstipendium och Landstinget Dalarnas Kulturstipendium.

Kristina Bengths hemsida

Under fyra dagar, 15-18 juni gick 24 barn och ungdomar på kursen ”Konstnyckeln” i Nyckelviksskolans verkstäder och ateljéer. Kursen anordnades i samarbete med Lidingö Stad. Det var fyra nyexaminerade hantverkspedagoger som höll i kursen. Kursdeltagarna delades in i två åldersgrupper (10-12 år och 13-19 år). På temat “Vår stad” byggde och skapade de tillsammans. De prövade olika material och tekniker såsom textiltryck, skulptur, återbruk, teckning och måleri.

Johannes Arvidsson och Emma Astner Jansson, studerande på Färg, form och hantverk på Nyckelviksskolan, byggde en symbolisk flyktingbåt som sjösattes i Slussen på onsdagen den 6 maj 2015. De vill med båtens hjälp uppmärksamma det som varje dag händer i Medelhavet och deras förhoppning är att den ska leda till eftertanke. Vem bär ansvaret? Vilka länder är skyldiga att hjälpa till? Hur kan jag hjälpa till?

Reportage i Metro 7 maj 2015


Alla på Nyckelviksskolan släppte loss tillsammans i danceoke på måndagsmorgonen för att rensa hjärnan och få upp pulsen inför arbetet under vårutställningsveckan. Danceoke går ut på att man härmar någons eller flera personers moves i en video med mycket dans. Väldigt opretentiöst och kul!

Filmat av Martin Josefsson.

Nyckelviksskolan Myndigheten för YrkeshögskolanFrån och med nästa läsårs start i augusti kommer Nyckelviksskolans utbildningar att kallas Konst- och kulturutbildningar.

– Den nya utbildningsformen blir ett rejält erkännande för de konstnärliga utbildningarna som finns efter gymnasiet men före högskolan, säger Thomas Persson, generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan.

I praktiken innebär det att de konstnärliga högskolorna kan börja på en högre nivå än vad de kunnat om de studerande hade kommit direkt från ett estetiskt program på gymnasiet.

Erkännandet består också i att konststuderande kan få studiemedel upp till två år efter gymnasiet för att gå en förberedande utbildning. Nu kan också 18-19-åringar ta studiemedel alltså.

– Det blir ett tydligt ställningstagande att det krävs lång tid av studier för att nå en hög konstnärlig nivå och att studiemedlen ska räcka hela den vägen, säger Thomas Persson.

Pressmeddelande – En utbildningsform i kulturens tjänst

Aktuellt - Nyheter - Fråga konstskolorna

Live Q & A – onsdag den 15 april kl 19:00-21:00.

Medverkade:
* Dômen Konstskola
* Gerlesborgsskolan
* KV Konstskola
* Nordiska konstskolan
* Nyckelviksskolan
* Pernbys målarskola
* Österlenskolan

Lärare och rektorer från konstskolorna berättar om sin verksamhet och svarar på frågor.

Facebook-evenemanget

Nyckelviksskolan söker en lärare i keramik vid utbildningen Färg, form och hantverk. Lärartjänsten är på deltid med omfattning av 62 % med tillträde i augusti 2015.

Sista ansökningsdag söndag den 29 mars 2015.

Läs hela jobbannonsen

Nyckelviksskolan Bastion 60-årsjubileum

 

När 60-årsjubileet närmade sig kontaktades Alexandra Falagara och Brita Lindvall, som driver byrån Bastion ihop. De har båda gått på Bild och grafisk form, där Alexandra idag också är lärare. Bastion arbetar löpande med art direction, visuell kommunikation, handledning, seminarier, utställningar, workshops och föreläsningar. I  arbetet med jubileumslogotypen har Bastion velat skapa en något med anknytning till skolans grundare, Hertha Olivet och hennes historia.

Anledningen till c/o i jubileumslogotypen är att Nyckelviksskolan kommer att satsa på en rad utåtriktade evenemang på olika platser utanför Nyckelviksskolan och Lidingö.

I logotypen syns en typsnittet Elizabeth, tecknat av Elizabeth Friedländer (1903–1984). Friedländer levde i Berlin och var verksam som designer. Typsnittet beställdes av Bauersche Giesserei under 1930-talet och var ett mycket udda uppdrag för en kvinna på den tiden. Elizabeth Friedländer kunde inte döpa sitt typsnitt till Friedländer, som hon önskade, då det var ett judiskt namn och ansågs vara “olämpligt”. När typsnittet sattes i produktion 1939 hade Friedländer redan lämnat Tyskland för Italien, på grund av hotet från nazisterna. När även Italien införde antisemitiska lagar sökte hon sig till Storbritannien. Efter kriget fortsatte Friedländer att arbeta med design, bl a med Jan Tschichold på Penguin Books.

Färgsättningen är en omarbetad version av Ittens färglära. Johannes Itten var en av Hertha Olivets lärare på Bauhausskolan. I Bastions färgpalett syns bl a kulören “Pink Lady” – ett hommage till den kortlivade målning som 1966 uppfördes på en bergvägg i Kalifornien av Lynne Seemayer. Bergväggen var täckt av klotter och Seemayer ansåg att det var en skamfläck för området. Hon resonerade som så, att om någon skulle göra sig besväret att ta bort det, borde det göras “kreativt”. Under tio månaders tid ägnade Seemayer månbelysta nätter åt att tvätta bergväggen ren. Natten till den 29 oktober var arbetet färdigt och Seemayer målade upp “Pink Lady” – ett 18 meter högt motiv föreställande en kvinna som håller i en blombukett. Några dagar senare såg kommunen till att motivet var borta.

 

Nyckelviksskolan arkivbild Hertha Olivet

Nyckelviksskolan Bastion 60-årsjubileum Nyckelviksskolan Bastion 60-årsjubileum Nyckelviksskolan Bastion 60-årsjubileum Nyckelviksskolan Bastion 60-årsjubileum

 

Arkitektur och design medverkar vid Gastronomiska Samtals årliga forum i Nyköping 20-21 januari 2015. Här samlas ett 150-tal personer som arbetar med mat från jord till skrivbord över hela landet efter ett initiativ av Hans Naess och Mattias Dahlgren.
De studerande har arbetat med uppgiften Prototyp /Armatur – från livsmedelsråvara via skiss till upphängningsbar armatur med batteridrivet LED-ljus. Festbelysning från ax till limpa!

Gastronomiska Samtal är en ideell förening som vill att svensk gastronomi och ekonomi ska blomstra. Gastronomi i betydelsen allt vi äter och dricker, inte bara finmaten. Gastronomiska Samtal skapar en mötesplats för till exempel bönder, livsmedelsindustri, småskaliga lokala livsmedelsproducenter, kockar och matskribenter.

Intervju med Caroline Ossmin på Arkitektur och design under Gastronomiska samtal

Nyckelviksskolans studerande samlade ihop 20 000 kronor till Musikhjälpen genom fikaförsäljningen på julmarknaden och Tradera-auktionen av verk som de studerande hade gjort. En applåd!

 

Nominerade av branschorganisationen Svenska Tidskrifter till årets AD: Alexandra Falagara och Brita Lindvall (Bastion) för sitt arbete med tidskriften Bang.

Motivering: ”Normkritisk design”, kallas det. Egensinnig form, säger juryn. I en tid när det goda, traditionella hantverket länge varit en rådande trend är det uppfriskande att se en form som istället utgår från en stark idé i linje med tidningens innehåll. Starka, identitetsbärande omslag.

Alexandra Falagara är idag huvudlärare på utbildningen Bild och grafisk form. Både Alexandra och Brita har själva gått på Nyckelviksskolan under två år, på Allmän linje (nu Färg, form och hantverk) och Bild och grafisk form i början av 2000-talet.

Nyckelviksskolan gratulerar två tidigare studerande som fått stipendier av Hemslöjden. Det är Katja Beckman (Textil form 2009-2010) och Marie Sundberg (Färg, form och hantverk 2006-2007 samt Textil form 2007-2008). Varje år delar Hemslöjden ut stipendier till personer som i sitt arbete, i sina studier eller med sin verksamhet har bidragit till hemslöjdsrörelsen i Sverige.

Nyckelviksskolan medverkade i Fullersta Gårds park lördagen den 27 september i samband med Huddinges stora konstevenemang ”1000 meter konst”. Det var Hantverkspedagogutbildningen årskurs 1 och deras lärare Sofia Wahl och Annika Heed som medverkade för Nyckelviksskolans räkning. Av torkad pil byggde en upplevelsetunnel som aktiverade alla sinnen. Detta lockade särskilt de barn som besökte ”1000 meter konst”.

Nyckelviksskolan 1000 meter konst Huddinge

Läs mer om 1000 meter konst i Huddinge

Designområdet var en fristad för ungdomar, och en del barn, att prova på olika tekniker inom hantverk, konst och design. I vårt tält kunde man göra askar av gamla omslag till vinylskivor, man kunde brodera både på tyg och vykort och teckna och måla.

Under fyra dagar, 16-19 juni gick 24 skolungdomar en sommarkurs i färg, form och hantverk i Nyckelviksskolans verkstäder och ateljéer.

Kursen anordnades i samarbete med Lidingö Stad. Det var fyra nyexaminerade hantverkspedagoger som höll i kursen. Kursdeltagarna delades in i två åldersgrupper (9-12 år och 13-18 år). Man fick exempelvis pröva teckning, måleri, screentryck, metall och naturgestaltning. Kursen avslutades med en gemensam utställning och vernissage där föräldrar och syskon, tillsammans med barnen och ungdomarna på kursen, fick se vad de hade skapat. Alltihop var mycket uppskattat och vi hoppas kunna ordna fler kursen för barn och ungdomar i framtiden.

När boktryckstyper blir allt svårare att få tag i, kan det vara en sätt att återskapa trä- och blytyper med hjälp av digitala matriser?

Detta projekt startade som ett experiment i grafikverkstaden på Nyckelviksskolan under våren 2014. De första 3D-tillverkade typerna demonstrerades vid en öppen workshop-fest den 21 maj 2014 med studerande från Färg, form och hantverk och Bild och grafisk form.

Blender är ett gratis animeringsprogram med öppen källkod (open source). Det användas till alla steg inom 3D-modellering, animation, simulering, fotomontage, rendering och till och med filmredigering och speldesign.

Läs mer om Blender

Nyckelviksskolan har glädjande nog fått två donationer från Bengt Julins stiftelse för Konsthantverk, konstindustri och industridesign samt från Eidem-Stiftelsen. Medlen från dessa kommer att utdelas för första gången under skolans årsmötesmiddag i november 2014 till studerande som gått föregående läsår. Vi är glada och stolta över samarbetet med dessa båda stiftelser!

Programförklaring för Bengt Julins stiftelses stipendium