Nyckelviksskolan Lidingö Stad

Vi ordnar konstkurs för skolbarn och -ungdomar 20-23 juni (åldrar 10-19 år) i samarbete med Lidingö Stad. Det är fortfarande fem platser kvar till kursen för de yngre, födda 2010-2012.

Vi arbetar konstnärligt från måndag den 20 juni till torsdag den 23 juni klockan 10.00 till 16.00. På torsdag förmiddag hänger vi en utställning av det vi gjort och efter lunch blir det vernissage. Vi som leder arbetet och är tillsammans med er är nyutbildade hantverkspedagoger.

Vi tar emot två åldersgrupper med Lidingöungdomar: 10–13 år och 13–19 år. Avgiften är 750 kr och då ingår arbetsmaterial, frukt och fika. Lunchmatsäck får eleverna ta med själva.

Alla kommer få prova på att teckna, måla och skulptera med olika tekniker och material på ett både lustfyllt och seriöst sätt. Kursen är ett samarbete mellan Nyckelviksskolan och Lidingö stad.

Anmälan

Du anmäler ditt barn via kursportalen Studyalong. Antalet platser är begränsat, först till kvarn.

Anmälningsformulär

Nyckelviksskolan Textil form Keramisk form Tekniska museet Hyper Human

De studerande på Textil form och Keramisk form har tillsammans gjort konstnärliga gestaltningar som tar avstamp ur förhållandet mellan människan och den snabba tekniska utvecklingen av artificiell intelligens, superdatorer och robotar. Vad händer om maskinerna börjar drömma?

Deras utställning ”Hög grad händer” visas i den större utställningen ”Hyper Human” på Tekniska museet som öppnade lördag den 21 mars.

Nyckelviksskolan Textil form Keramisk form Tekniska museet Hyper Human

En dator eller en robot gör det som människor har byggt den för att göra. Det betyder att det inte finns något som maskiner inte kan göra. Till och med tänka, drömma och känna empati. Till och med att vara levande. Så ser många naturvetare på det. Jag också, men vill vi ha det så? Vi har ju knappt tid att drömma och vara empatiska själva.

Det som är spännande med AI (artificiell intelligens) är att vi har lärt oss skapa maskiner som själva kan lära sig, på ett väldigt förenklat sätt. Maskinerna kan i stort sett bara göra två saker än så länge: sortera information och lära sig se mönster. För den andra uppgiften behövs massor av exempel att öva sig på, och själva inlärningen kan ta datorn flera veckor. Egentligen är det väldigt enkla förmågor för människor. Det är viktigt att förstå att dagens AI bara gör det!

Men maskiner är å andra sidan väldigt bra på just det de kan: med bara de här två förmågorna har de lyckats drastiskt förbättra väder- och klimatprognoser, härmat och identifierat människors texter, röster och ansikten, blivit världsmästare i alla spel, skapat intressant musik, bildkonst och skrivit dikter och noveller, med mera. Det har också revolutionerat programmering: många uppgifter fick vi förut försöka lösa genom att skriva ner detaljerade instruktioner, som ett manus med tusen alternativa slut. Nu kan vi istället träna ett program utan att behöva fundera på detaljerna. Ungefär som att forma en klump lera.

Framtiden för AI tror jag är den långsammare forskning som just nu görs om att skapa maskiner som kan hantera orsak och verkan, självbild, association och fantasi. Eller att lära en maskin förstå vad en paradox är! Tänk när människor lyckas med det – vad kommer vi kunna skapa för konst tillsammans med såna maskiner?

Dagens AI härmar hjärnan, de är uppbyggda som virtuella nervceller som kommunicerar i ett nätverk. Vi tränar dem genom att på ett smart sätt ändra på hur starka kopplingarna är mellan cellerna. Det är en process som kan ta dagar, veckor även för en snabb dator. Hur kommer framtidens AI fungera? Vi vet fortfarande nästan ingenting om hur hjärnan fungerar.

/ Axel Gagge, Textil form

Om utställningen Hyper Human