Nyckelviksskolan ger ettåriga högskoleförberedande utbildningar inom konst, konsthantverk, design och arkitektur samt en tvåårig yrkesutbildning till hantverkspedagog.

Läsåret börjar den 23 augusti 2021 och slutar den 3 juni 2022. Utbildningarna är på heltid och undervisningen pågår under vardagar kl 9.00–15.45. Därtill tillkommer självstudietid. Våra utbildningar kallas formellt Konst- och kulturutbildningar och vi står under Myndigheten för yrkeshögskolans överinseende. Våra utbildningar är studiemedelsberättigade.

På Nyckelviksskolan sker utbildningen genom det praktiska arbetet med olika material och tekniker. Kunskapen förstärks och befästs genom reflektion, teori och samtal. Din klass med femton andra studerande blir dem du delar vardagen med, såväl i flow som i motstånd. Dina olika lärare delar med sig av sin gedigna kunskap inom många olika yrken och branscher. Undersökandet och experimenterandet står i fokus i våra ateljéer och verkstäder där 192 studenter målar, trycker, gjuter, väver, skriver, bygger, limmar, illustrerar, printar och mycket annat varje dag i veckan. Här jobbas det hårt – det syns, det doftar och hörs!

Att i coronatider snabbt ställa om Nyckelviksskolan till distansundervisning

Nyckelviksskolan Färg, form och hantverk textiltryck
Textiltryck gjort med aluminiumfolie, potatis, lakan och akrylfärg av Vera Zornat Burkhalter, Färg, form och hantverk gr 3

Nyckelviksskolan stängde som arbetsplats onsdagen den 18 mars på uppmaning av Myndigheten för yrkeshögskolan på grund av läget kring coronaviruset (Covid-19). Varken personal eller studerande får vara på skolan. Distansundervisningen på heltid och dagtid drog igång. Denna utmaning sporrade våra skickliga lärare, som visade sig vara särskilt lösningsinriktade och kreativa under rådande omständigheter. De hittade snabbt på uppgifter med material som man har hemma och som inte kräver särskilda verkstäder.

Nyckelviksskolan Färg, form och hantverk textiltryck
Textiltryck gjort med tejp, passepartout, lakan och akrylfärg av Vera Zornat Burkhalter, Färg, form och hantverk gr 3
Nyckelviksskolan Färg, form och hantverk grafik
Även då man befinner sig i karantän går det utmärkt att göra lumenprint eller fotogram, en teknik där man vanligtvis placerar objekt direkt på ett fotopapper och belyser detta. På så sätt får man fram en bild som är ett slags avtryck av objektet. Elli Ånndrake, Färg, form och hantverk gr 2
Nyckelviksskolan Färg, form och hantverk grafik
Elli Ånndrake, Färg, form och hantverk gr 2

Alla uppmanades att jobba hemifrån. Skolan hade redan utvecklat och implementerat en digital intern Portal i Office365, som bland annat omfattar videokonferensprogrammet / -appen Teams. Så skolan hade redan de digitala verktygen för att arbeta på distans. Det var bara sätta sig in i hur Teams funkar och ändra sitt sätt att tänka, kommunicera och arbeta.

Nyckelviksskolan Trä - form och design skulptur
Nachoskulptur inspirerad av ”Dansande faun”. Christian Berglin, Trä – form och design
Nyckelviksskolan Trä - form och design skulptur
”Porträtt i karantän”. Christian Berglin på Trä – form och design har porträtterat sin dotter som drömmer sig bort i TVns värld.

De studerande anpassade sig också snabbt till situationen och tog sig an uppgifterna…

Nyckelviksskolan Trä - form och design skulptur
Tolka en byggnad till ett skulpturalt objekt och gjut den i is. Olivia Åhman på Trä – form och design utgick från Villa Savoye av Le Corbuser.
Nyckelviksskolan Textil form skulptur
En studie av Michelangelos skulptur, ”David” i rotselleri av Axel Gagge på Textil form.

Nyckelviksskolan Textil form skulptur

Nyckelviksskolan Färg, form och hantverk textiltryck
Hemmatryck med kartongstencil och akrylfärg på lakan, titel ”PANDEMIN”. Jonathan Gard, Färg, form och hantverk gr 3